Csak kevesen tudják, hogy a folyékony aranyként emlegetett méz nemcsak az édességek elkészítésében játszik főszerepet, de ezerféle módon lehet még felhasználni a sütés-főzésben.
Összetett ízvilága miatt a salátáknak, előételeknek lehet alappillére, de még nagyon sok ételnek ad egyedi, sajátos karaktert, textúrát. Mivel remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat.
Ezt a sokrétű felhasználási módot mutatja be Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár közös szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában. A szerzők a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajonganak, a könyvben pedig bebizonyítják, hogy milyen izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.
Ennek egyik remek példája a baconbe tekert sertésszűz nyárson, mézes dijonimustár-mártással és rösztiburgonyával, ami egy fantasztikus ünnepi ebéd főfogása lehet, és aminek most az elkészítését is megmutatjuk.
Hozzávalók
- 30 dkg sertésszűz
- só
- bors
- 10 dkg szeletelt bacon
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 ek dijoni mustár
- 2 ek méz
- 1 tk Worcester-szósz
- ½ dl tejszín
- ½ dl olaj
- 30 dkg burgonya
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- 7 dkg liszt
- só
- bors
- olaj a sütéshez
- újhagyma a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
A sertésszüzet lehártyázzuk, és 2 ujjnyi vastagra felszeleteljük. Enyhén sózzuk és borsozzuk, majd a szeletek minden oldalát beburkoljuk baconnel. Minden nyársra 3 darabot tűzünk, zsírpapírba bélelt tepsibe fektetjük, és 190 fokra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.
Közben egy fej vöröshagymát finomra vágva, egy kevés olajon megpirítunk. Hozzáadjuk a mustárt, a mézet, a Worcester-szószt és a tejszínt, összeforraljuk, és pár percig főzzük.
A rösztihez meghámozzuk a krumplikat, burgonyareszelőn lereszeljük, és összekeverjük a tojással, az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel, valamint a liszttel. Sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben, kevés olajon kis lepényeket sütünk belőle. Tálaláskor a nyárson hagyott húsokra kanalazzuk a mézes szószt, és a rösztikkel kínáljuk, felkarikázott újhagymával díszíthetjük.