A gluténmentes táplálkozás hívei számára mindig fontos a búzát helyettesítő, alternatív gabonafélék és az azokból készült pelyhek, lisztek felhasználási lehetőségeinek feltérképezése – éppen ezért ma már a gluténérzékenységgel küzdőknek sem kell nélkülözniük a finom süteményeket, tésztákat és kenyereket.
A zabpehely - számos más gabonafélével egyetemben - nincs a gluténérzékeny embereknek szóló tiltólistán, ami azt jelenti, hogy a zabpehely fogyasztása megengedett számukra. Miért van ez, mit tartalmaz, illetve nem tartalmaz a zab és a belőle készült zabpehely, amiért kevésbé megterhelő a szervezetünknek a zabpehely fogyasztása?
A zabpehely és a glutén
A gluténérzékenység a búzában megtalálható fehérje egyik összetevőjével, a giladinnal függ össze. A gabonában található fehérje két csoportra oszlik szét: ezek a glutenin és a giladin, azonban az árpában mindemellett megtalálható szintén allergén hordein, a rozsban pedig secalin, amelyek mind a gluténérzékenységhez hasonló tüneteket produkálnak, éppen ezért mindhárom gabonaféle tiltólistás a gluténérzékeny emberek számára.
A zab előnyös tulajdonsága, hogy a benne található, avenin nevű fehérje nem vált ki autoimmun reakciót a szervezetben, így a zab, illetve a zabpehely és más zab-alapú élelmiszerek szabadon fogyaszthatóak bárki számára. Érdekes kérdés azonban, hogy minden zab, zabpehely gluténmentes-e, azaz száz százalékig megbízható-e a fogyasztásuk? A válasz: nem, ugyanis egyes zabpehely típusok a feldolgozásuk során érintkeznek búzával, árpával, vagy rozzsal, így elvész a tisztaságuk a glutén szempontjából.
Hogy biztosra menjünk és elkerüljük az autoimmun-reakciót, lehetőleg törekedjünk az olyan zabpehely fogyasztására, aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy biztosan gluténmentes (számos zabpehely márkánál írja a csomagolás, hogy nyomokban fellelhető-e benne más, esetlegesen glutént tartalmazó gabonaféle). Ha sikerült beszereznünk garantáltan „tiszta”, azaz gluténmentes zabpelyhet, azt, és a zabpehelylisztet is nyugodtan használjuk bármilyen mennyiségben gluténmentes ételek, sütemények készítéséhez.
A zabpehely jótékony hatásai
Amellett, hogy a zabpehely gluténmentes, más előnyös tulajdonságokkal is bír, ez pedig a magas rosttartalom, illetve a zabpehely lassan felszívódó szénhidrát-jellege, aminek köszönhetően a szervezetünk takarékosan bánik a zabpehely fogyasztásával bevitt energiával. A zabpehely növeli a teltségérzetet és serkenti az egészséges bélműködést, illetve egyensúlyban tartja a bélflórát is.
A zabpehely fogyasztásának további előnye, hogy alacsony a glikémiás indexe, tehát az inzulinrezisztenciával küzdők is nyugodtan fogyaszthatják, a zabpehely nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. A rendszeres zabpehely fogyasztás segít a koleszterinszint természetes csökkentésében is, vagyis egy igazi, filléres szuperélelmiszerről van szó, aminek a fogyasztása ajánlott bárki számára.
A zabpehely kalória tartalma
- Mennyi energiát tartalmaz 100 g zabpehely?
100 g zabpehely kalória tartalma: 389 kcal.
- Mennyi a főtt zabpehely kalória tartalma?
100 g főtt zabpehely kalória tartalma: 130 kcal.
- Mennyi a zabpehelyliszt kalória tartalma?
100 g zabpehelyliszt kalória tartalma (a sima zabpehely kalória tartalmához hasonlóan) 394 kcal.
A zabpehely mennyiségének átszámítása
- 1 evőkanál zabpehely hány gramm?
A csapott evőkanál zabpehely kb. 7 gramm, a púpos evőkanál zabpehely pedig körülbelül 14 gramm.
- Egy bögre (2,5 dl) zabpehely kb hány dkg?
Egy bögre zabpehely körülbelül 10 dkg.
- Két bögre (2,5 dl) zabpehely kb hány dkg?
Két bögre zabpehely körülbelül 20 dkg.
A legegyszerűbb zabpehely recept: gluténmentes zabpehely keksz
A zabpehely recept hozzávalói
- 100 g gluténmentes zabpehely
- 150 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 150 g vaj
- 4 ek tej
- 150 g nádcukor
- 2 ek méz
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet fahéj
- 1 mk szódabikarbóna
A zabpehely keksz elkészítése
- Egy kisméretű lábasban olvasszuk fel a vajat, majd keverjük el a mézzel. A száraz hozzávalókat egyszerűen keverjük össze, majd öntsük hozzá a mézes-vajas keveréket és a kevés tejet.
- Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral, majd helyezzük el rajta a lapos, 5-7 cm átmérőjűre formázott kis zabpehely keksz korongokat.
- 180°-ra előmelegített sütőben süssük őket készre kb. 12 perc alatt. Ha szárazabban, roppanósan szeretjük, hagyjuk a sütőben még 2-3 percen keresztül.
Gluténmentes zabpehely hol kapható?
A gluténmentes zabpehely a legtöbb élelmiszeripari nagyáruház polcain megtalálható, de megvásárolhatjuk azt drogériákban, bio boltokban is. Amennyiben a környékünkön nem találunk olyan helyet, ahol gluténmentes zabpehely kapható, vagy magasabbak az elvárásaink, szerezzük be azt internetes kiskereskedésekből.
Címlapkép: Getty Images