Az idén második alkalommal - a tavalyihoz hasonló jelentős nemzetközi érdeklődés és részvétel mellett - megrendezett „Natúr Sümeg” borászati rendezvényen a történelmi Magyarország legjobb natúr borászai, a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoztak és osztották meg tapasztalataikat egymással és az érdeklődőkkel.
A szakmai nap mesterkurzusait Tamasek Zoltán (Kürt-Szlovákia) és Bakó Ambrus, a nyílt nap mesterkurzusait Légli Attila, Dr. Capári Balázs, Bencze István, Egly Márk és Dóber László tartották.
A Sümegi Püspöki Palota adott exkluzív helyszínt a borkostólónak, amelyen a hazai natúrborászatok mellett a Kárpát-medence - a Felvidéktől a Partiumon át a Szerémségig – harminchárom natúr borászata mutatta be borait a tekintélyes számú érdeklődőnek.
A „Natúr Sümeg” idei díszvendége a többezer éves borászati hagyományokkal rendelkező grúz borászat egyik legismertebb képviselője Giorgi Aladashvili volt, aki a „kisi” nevű nagy testű, intenzíven mély borostyánszínű, kén- és adalékmentes, rendkívül stabil és tiszta natúrbor készítésén keresztül mutatta be a „kvevri”-ben - földbe ásott amfora alakú agyagedényekben - történő borkészítés hagyományait.
Egly Márk, a „Natúr Sümeg” alapítója:
Amikor két-három éve megfogant bennünk a „Natúr Sümeg” gondolata, legmerészebb vágyaink arról szóltak, hogy ilyen sikeres legyen, mint amilyen az idei rendezvény volt. Sümeg Európa második legkisebb önálló borászati apellációjaként a saját útját járja a magyar és a nemzetközi borok világában. Ez az út merész, nyitott, kísérletező és őszinte. Merészségét a natúr borok készítésének szándéka, nyitottságát a természetes módszerek iránti elkötelezettség adja. Bátran kísérletezünk, hogy jobbnál, jobb minőséget érjünk el és őszintén örülünk a magunk és egymás sikereinek.
Címlapkép: Getty Images