Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk helyett, pár napig töklámpások, pókhálók és szellemek díszítik a lakásokat és kerteket. Egyre népszerűbbek a halloween-hoz köthető családi és baráti összejövetelek, október 31-én pedig útnak indulnak a beöltözött gyerekek és ’Csokit vagy csalunk’ felkiáltással bekopogtatnak a szomszédokhoz, ismerősökhöz. És ha már ez a szokás itthon is kezd egyre népszerűbbé válni, miért ne adhatnánk meg a módját? Gökler Kriszti fitness- és életmód blogger két vendégváró receptet is megosztott, aminek a gyerekek örülni fognak a játékossága miatt, a felnőttek meg azért mert, cukormentes!
A sütőtök számtalan formában elkészíthető és nagyon jó barátságban van, akár az édes, akár a sós fűszerezéssel is. Magas vitamin-, és ásványianyag-tartalma van, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú, ezért az őszi időszakban igazi szuperélelmiszer. Kriszti nagy kedvence, ezért minden évben szívesen kísérletezik melyik ételbe vagy akár italba lehet belecsempészni: „Próbáltam már a sütőtököt kávéval, levesként különböző ízesítéssel, salátában. Nagy rajongója vagyok ősszel a sütőtöknek és szerencsére a családom is szívesen kóstol meg új ízeket.” Bár, a Halloween ünneplése náluk sem mondható még hagyományosnak, töklámpást például, már évek óta készítenek. Kriszti elmondása szerint, ha kisfiuk is nagyobb lesz, az sem kizárt, hogy együtt díszítik fel a lakást vagy szerveznek családi tematikus programot az alkalomból, nyitottak az új szokásokra.
Gökler Kriszti most két olyan receptet is megosztott, amiben bár van sütőtök, ezt elsőre nem is mondanánk meg. Ha halloween-i partyt szervezünk, és könnyen elkészíthető vendégváró falatokat szeretnénk készíteni, vagy egyszerűen csak szívesen kísérletezünk a sütőtök felhasználási módjaival, érdemes kipróbálni a lenti receptek valamelyikét:
Sütőtökös quesadilla
Hozzávalók:
- 120 g csirkemell
- 1 ek. olívaolaj
- ½ ek mexikói fűszerkeverék
- 150 g mexikói zöldségkeverék
- 2 db teljes kiőrlésű tortilla lap
- 50 g sütőtök püré
- 30 g cheddar sajt
Elkészítés:
A csirkemellet megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd rátesszük a csirkét, megszórjuk mexikói fűszerkeverékkel és minden oldalát megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, majd fedő alatt tovább főzzük 10-15 percig, amíg megpuhulnak a zöldségek és megpirul a hús.
Az egyik tortilla lapból tetszés szerint „halloweeni tököt” faragunk, majd félretesszük. A másik tortilla lapot megkenjük a sütőtök pürével, rákanalazzuk a fűszeres zöldséges csirkét, cheddar sajtot reszelünk a tetejére, majd befedjük a kifaragott lappal. Óvatosan áttesszük egy serpenyőbe és mindkét oldalát 1-1 percig sütjük, amíg megpirul és elolvad benne a sajt.
Ízlés szerint avokádókrémmel, tejföllel is fogyaszthatjuk.
Sütőtökös-fahéjas csiga
Hozzávalók (20 db-hoz):
Tészta:
- 2 dl tej
- 1 csomag instant élesztő
- 80 g eritrit
- ½ kk. só
- 1 kk. fahéj
- 2 db tojás
- 60 g vaj
- 100 g sütőtök püré
- 270 g teljes kiőrlésű liszt
- 270 g durum fehérliszt
Töltelék:
- 100 g vaj
- 150 g eritrit
- 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek fahéj
- 180 g sütőtök püré
Bevonó:
- 100 g light mascarpone
- 40 g porrá őrölt eritrit
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt és kb. 5 percig állni hagyjuk. Beleszórjuk az eritritet, a sót és a fahéjat, majd beletesszük a tojásokat, a vajat, a sütőtök pürét és alaposan összekeverjük. Végül több részletben beleöntjük a liszteket is és a keverőgép dagasztó fejével (vagy kézzel) alaposan összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyen legalább egy óráig kelesztjük.
A duplájára kelt tésztát szilikon nyújtólapon kb. 0,8 cm magas téglalap alakra nyújtjuk. A teljes felületet megkenjük az olvadt vajjal, rászórjuk az eritrit, fahéj és mézeskalács fűszerkeverékét, majd az egészet befedjük a sütőtök pürével. A nyújtólap segítségével szorosan feltekerjük a tésztát hosszanti oldala mentén. Éles késsel vagy cérnás módszerrel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a tekercset. A sütőformát bekenjük vajjal, majd egymástól 1-1 cm távolságra beletesszük a csigákat.
30 percig tovább kelesztjük, ezalatt előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
A krémsajtot összekeverjük a porrá őrölt eritrittel, ezzel vonjuk be a még meleg sütemény tetejét.
Fotó: Gökler Kriszti