Az elmúlt egy évben, de különösen az utóbbi hetekben, hónapokban szinte minden élelmiszer, a húsoktól kezdve, a tejtermékek, a zöldségek és a gyümölcsök is egyre drágábbak lettek Magyarországon. Az elszálló piaci árakat elnézve pedig egyre többször kapjuk magunkat azon, hogy már a szezonális zöldségeknél is kétszer meggondoljuk, mit vegyünk. Egyre többen aggódnak azon, mi télen, ha már most pár deka zöldség- és gyümölcsféleségért ezreket hagyunk ott a boltokban. A hidegebb hónapok slágerzöldség viszont, egész jó áron kapható a boltokban, piacokon, ami nem más, mint a fejes káposzta. Már csak azért is számít közkedveltnek, hiszen sokan készítenek belőle otthon savanyított káposztát, amiből aztán kiváló téli csemegéket főzhetünk. Mennyibe kerül most a káposzta? Hogyan készíthetjük el otthon a savanyú káposztát? Mennyibe kerül, ha boltban vásároljuk? Ennek jártunk most utána.
Az infláció miatt a családok első között kezdtek spórolni a zöldségek vásárlásán, fogyasztásán. Nem csoda, hiszen a gazdasági hatások mellett az aszály is rátett ezen termékek árának emelkedésére. Magyarországon különösen kedvelt zöldségféle a káposzta és annak minden fajtája, de leginkább a fejes káposzta fogy. Ilyenkor, az őszi-téli időszakban sokan jelentős mennyiséget vásárolnak és savanyú káposztát készítenek belőle. Azok pedig, akik nem bajlódnak a konyhában, most nagyobb tétellel vásárolnak be a téli csemegékhez, mint a toros káposzta, székely káposzta vagy épp a korhely leves.
A savanyú káposzta egy fejes káposztából, tejsavas erjedéssel készülő tartósított élelmiszer, kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal. Remek vitaminforrás lehet a téli időszakban, viszont a jelenlegi fogyasztás mértéke egyelőre a WHO napi 400 grammos minimum ajánlása alatt van.
Nézzük meg az árakat
Azok, akik otthon készítenék el, hasznos infó lehet, hogy milyen árakra számíthatnak a piacokon. Éppen ezért megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének friss adatait. Ennek alapján azt látjuk, hogy
- a vidéki fogyasztói piacokon a fejes káposzta ára 300-380 Ft/kg
- a vidéki nagybani piacokon pedig 200-250 Ft/kg.
Összehasonlításképp megnéztük a kész termékek árát is a nagyobb áruházakban, ennek mentén azt láthatjuk, hogy
- a Tesco online kínálatában 549-999 Ft/csomag áron juthatunk savanyított káposztához.
- A Spar online shopjában 649-739 Ft/csomag áron vehetjük meg.
- Az Auchan webshopjában pedig 649-1629 Ft/csomag áron találjuk a savanyú káposztát.
Ha összességében nézzük, sokkal egyszerűbb készen vásárolni a terméket, hiszen azzal már nincs teendő, azonnal mehet az ételekbe, rögtön fogyaszthatjuk. Viszont nem számít az sem zsebbenyúlásnak, ha egy-két fej káposztából az egész család számára készítünk savanyított káposztát a hűvösebb hónapokra. Szóval inkább csak rajtunk múlik, melyik a szimpatikusabb megoldás.
Hogyan készül a házi verzió?
A fejes káposztát gyalun csíkokra vágják, sózva, fűszerezve nagy edényekbe, tradicionálisan fa, újabban műanyag hordókba rakják. Töltött káposztához egész leveleket is savanyítanak. Gyakoribb ízesítője a karikázott vöröshagyma, köménymag, egész fekete bors, mustármag, apró erős paprika, babérlevél, torma, karikázott birsalma. Levegő kiszorításával (tömörítés) a rászorított fedél alatt erjedésnek indul.
Mikor az erjedés megindult, a káposzta levet ereszt, felhabzik, a tetejére gyűlő habot víz hozzáadásával eltávolítják. Gyors savanyítása (régen): a fejeket felaprították, kisebb edénybe téve vízzel felöntötték, az erjedést kovásszal, vagy kenyérdarabbal indították. Az erjedés befejeztével ételek alapanyagául szolgál, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas (így megmarad a C-vitamin tartalma).
Mutatunk egy egyszerű receptet hozzá
Hozzávalók:
- 4 közepes káposzta
- 4 evőkanál só
- 15 szem fekete bors
- 4 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 4 db babérlevél
- 2 evőkanál joghurt
- 6 dl víz
Elkészítés:
A káposztát gyaluljuk le, és sózzuk be. Hagyjuk állni 20 percet, hogy jól összeszottyadjon. Amint kieresztette a levét, utána jöhet a munka. Kb. 4 fej káposzta fér 3,5 literes befőttesüvegbe. A káposztát pakolgassuk kis adagokban a befőttesüvegbe, és erősen nyomkodjuk le minden réteget. Fontos, hogy minden réteget szórjunk meg egy kis köménnyel, és tegyünk egész borsot is hozzá. A só adagolása ízlés dolga, vigyázzunk, ne sózzuk azért el. Babérlevelet is dobáljunk bele az üvegbe. Miután készen vagyunk a gyömöszkeléssel (fontos, hogy a levegőt jól kiütögessük), öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi a káposztát teljesen. A tetejére tegyünk joghurtot, és szorítsuk le a káposztát. Nem szabad a káposztának kilógnia soha a vízből, mert akkor megromlik, bepenészesedik. A joghurt elvégzi a dolgát, pár hét alatt nyoma sem lesz.
Címlapkép: Getty Images