Az adventi vásárokat a többség a kivilágított fények, a hidegben kellemesen kavargó aromák és a finomságok megkóstolása miatt látogatja, miközben hangulatba hozza magát az ünnepekre. Igen ám, de a karácsonyi vásárok árai többé-kevésbé tartják magukat az inflációs dráguláshoz, tehát egy példának okáért kétgyermekes családnak semmiképp nem ajánjluk, hogy éhesen látogasson ki bármelyik vidéki város karácsonyi vásárába. Már az sem kevés terhet ró a pénztárcára, ha egy-egy forró csokira vagy a nagyobbak forralt borra elcsábulnak, mert bár a főváros árait csak ugatják a vidéki helyszínekéi, 2 dl forralt bort 800 Ft alatt, igazi kakaóból vagy netán csokiból készült forró csokit pedig 1200 forint alatt sehol nem kapunk. De mit tegyünk, ha vágyunk az adventi vásárok hamisítatlan ízvilágára, ugyanakkor spórolnánk is? Nos, készítsük el ezeket a finomságokat otthon, feleannyiért vagy még olcsóbban! Mutatjuk.
Elszállt az élelmiszerek ára
Októberben a várakozásokat meghaladó mértékben folytatódott az infláció, már 21,1%-ra ugrott ekkorra, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 22,3%-ra ugrott.
A vártnál jóval magasabb infláció, a forint érdemi gyengülése, a népegészségügyi termékadó és a dohánytermékek, alkoholos italok jövedéki adóemelése, számos, elsősorban élelmiszer termékpályán a nyersanyag és energiaöltségek meredek elszállása miatt továbbra is folytatódó átárazások, valamint a háztartási energiaárak befagyasztásának részleges feloldása miatt az idei átlagos infláció meghaladhatja az eddigi 14%-os, valamint a jövő évi 13,6%-os várakozásunkat
- fejtette ki Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.
Az elemző szerint a következő hónapokban az átárazások várható folytatódása miatt kismértékben tovább emelkedik az infláció, ami az árkorlátozó intézkedések nélkül elérhetné a 24-25%-ot, bár az egyes élelmiszerek esetében bevezetett árkorlátozásokat jórészt áthárították más termékekre. Az év végéig 23% közelébe emelkedhet az infláció.
12 hónap alatt, 2021. szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 35,2%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér (76,2%), a sajt (68,0%), a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém (66,3%), a margarin (61,2%), a száraztészta (60,2%), a tojás (53,7%) drágult.
Az idei évben példátlan drágulást figyelhettünk meg az élelmiszerboltok polcain sorakozó árucikkek esetében: a KSH statisztikái szerint az infláció elérte a 21,1%-ot (fogyasztói kosár), ezzel újabb rekordot döntve. Az élelmiszerárak az előző év októberéhez viszonyítva átlagosan 40%-kal emelkedtek, ám a kategórián belül bizonyos alapélelmiszerek (pl. kenyér, tejtermékek, tojás) ára már jóformán megduplázódott.
Egyre jobban megéri ezeket az élelmiszereket saját magunknak elkészíteni, az otthonsütésnek is megemelkedtek a költségei, hiszen a háztartási energia 64,4%-kal drágult 2021 októberéhez képest (a legtöbb sütő működtetéséhez szükséges elektromos energia ára 28,6%-kal lett magasabb).
Adventi vásárok hagyományos ételei
1. Kemencés lángos vagy kenyérlángos
Kemencés lángost, kenyérlángost, langallót vagy töki pompost, ki hogyan ismeri, a legtöbb adventi vásárban árulnak, és 1500 forintnál kezdődik az áruk. A vastag kenyértésztára helyezett, tejfölön csücsülő hagymakarikák és baconkockák bár ízletesek, ennél olcsóbban is elkészíthetünk egy egész tepsivel a finomságból otthon
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 3 ek olaj
- 5 dl tej (vagy langyos víz)
- 4 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál só
- 1 késhegynyi cukor
- 500 g tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- 350 g bacon
- 1 közepes vöröshagyma vagy lila hagyma
- 1 tk petrezselyem, 1 ek metélőhagyma (elhagyható)
Elkészítés
- Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Összedolgozzuk az olajjal, hagyjuk megkelni, majd átgyúrjuk, és újra kelni hagyjuk.
- Ha már megkelt, kb. ujjnyi vagy 2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Kiolajozott tepsibe fektetjük. Megkenjük tejföllel, amibe reszelt fokhagymát kevertünk és sóval, borssal ízesítettük.
- A tetejére szeletelt hagymát és apróra vágott bacont teszünk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával. (Aki szereti, sajtot is szórhat rá, bár már így is nehéz és laktató.)
- 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
2. Krumplilángos
A krumplilángos másik elnevezése a „szegény ember eledele”, ugyanis ez a magyaros harapnivaló csupán krumpliból és lisztből készül. Annak ellenére viszont, hogy a krumplilángos „fapados” étel, sokan szeretjük és fogyasztjuk szívesen. A karácsonyi vásárokon a sima változatot 1000 forintért kínálják, de ha tejfölt kérünk rá, 1500 forintnál kezdődik az ára. Ha pedig húsos töltelékkel szeretnénk, 2500 forintról indulunk vidéken.
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 350 g búza finomliszt
- ízlés szerint só
- napraforgóolaj (a sütéshez)
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a krumplit, kockázzuk, fel, majd sós vízben főzzük meg.
- Ha kész a főtt krumpli, hagyjuk kihűlni, majd krumplinyomóval törjük össze alaposan és keverjük hozzá a kikészített lisztmennyiség felét. Dolgozzuk össze kézzel, ízesítsük egy kis sóval. Ehhez a masszához fokozatosan gyúrjuk hozzá a maradék lisztet, hogy jó ragacsos krumplilángos tésztát kapjunk.
- Gyúrjunk egy rudat a krumplilángos tésztájából (lisztezzük be nyugodtan, ha nagyon tapadós), majd vágjuk korongokra. A krumplilángos korongokat deszkán nyújtsuk vékonyra (palacsintaszerűre, de vastagabbra).
- Palacsintasütőben egy kevés olajon süssük ki a krumplilángosokat, majd kínáljuk tetszőleges ízesítőszerekkel.
A krumplilángos mellé bármilyen sós, olajos ízesítés illik, például egy kis fokhagymás olaj, sült szalonna vagy tepertő zsírjával, fokhagymás vagy kapros tejföl, friss zöldfűszerek, például snidling. De megszórhatjuk akár sajttal is, ahogy a hagyományos lángost szokás: itt írtunk arról, hogyan készíthetsz otthon olcsón sajtot.
A finom fahéjillat hozzátartozik a karácsonyi vásárok hangulatához. Egy nagyobbacska kürtős kalácsot a vásrokban 2000 forintért vehetünk meg alsó hangon, de többen állítják, hogy ez a finomság csakis frissen az igazi. Ha otthon próbálkozunk vele, ne szegje kedvünket, hogy a sütőben készítjük, így is finom lehet, és mindenki kedvére degeszre tömheti vele magát ennyiért.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 4 ek cukor
- 7 dkg vaj (otthon is elkészítheted olcsón)
- 2 db tojás
- 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
- 3 kávéskanál fahéj
- 2 ek cukor (a fahéjas cukorhoz)
- 1 csipet só
- frissen reszelt citromhéj
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne egy kis cukorral az élesztőt.
- A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, majd ha az élesztő felfutott, belekeverjük a tejet, a cukrot, a csipetnyi sót, a citromhéjat és a tojásokat.
- Hólyagosra gyúrjuk, majd amikor már szép sima, leborítjuk egy kendővel, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük - nagyjából 1 óra alatt.
- Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk fél centisre, hosszúkás alakúra, és 2-3 centi vastag csíkokat vágunk belőle.
- Vékonyan beolajozzuk a formát (én papírtörlő gurigáját tekertem be alufóliával), majd feltekerjük a csíkokat. Fontos, hogy jó szorosan tekerjük fel,és fedjék egymástlegalább 1 cm vastagon. Kicsit megsodorgathatjuk, hogy biztosan ne csússzanak le a gurigáról.
- A meleg sütő környékén lefedve pihentessük még 20-30 percet, majd a tojásfehérjévelkenjük meg a tésztát, és hempergessük bele a fahéjas cukorba.
- 20 percig sütjük 175 fokon.
4. Bejgli
Ez az adventi-karácsonyi édesség nem olcsó, de otthon egy egész rúddal kisüthetünk két olyan szelet áráért, amit az egyik vásárban veszünk.
Hozzávalók a tésztához
- 2 dl tej
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 db tojássárgája
- 6,5 dkg porcukor
- 65 dkg finomliszt
- 30 dkg vaj
- frissen reszelt citromhéj
A diós töltelékhez
- 15 dkg dió (darált)
- 10 dkg porcukor
- 1,5 ek sárgabaracklekvár
- 1,5 dl tej
- 1 marék mazsola (5-6 dkg)
A mákos töltelékhez
- 15 dkg mák (darált)
- 15 dkg porcukor
- 1,5 ek sárgabaracklekvár
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
A kenéshez
- 1 db tojás
Elkészítése
- A tésztához a tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és a porcukrot, és elkeverjük.
- A lisztbe belekockázzuk a hideg vajat, hozzátesszük egy citrom reszelt héját, ráöntjük az élesztős tejet, és alaposan kidolgozzuk.
- Hűtőbe tesszük egy órára.
- Ha kész, négy egyenlő darabra vágjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk őket. Kettőt a diós, kettőt a mákos töltelékkel töltünk meg.
- A tekercsek végeit picit behajtjuk, majd óvatosan feltekerjük. Óvatosan megszurkáljuk.
- A diós töltelékhez a diót, a porcukrot, a tejet és a mazsolát a baracklekvárral együtt egy kis lábasba tesszük, és kis lángon, folyamatosan kevergetve 5 perc alatt összefőzzük. Teljesen kihűtjük.
- A mákos töltelékhez a darált mákot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, és levet, a lekvárt egy kisebb lábosba tesszük, összekeverjük, és kis lángon, kevergetve 5 percig főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kenéshez a tojást kettéválasztjuk. A rudakat először a sárgával megkenjük, és megvárjuk, hogy rászáradjon. Ez után a fehérjével kenjük meg. Így lesz szép márványos a bejglink.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre. Nem baj, ha megreped, attól még finom!
A forralt bor árát is megkérik
Legtöbben a vásárra látogató felnőttek közül azért a magas árak mellett is elcsábulnak egy forralt borra vagy karácsonyi puncsra. Vannak vidéki vásárok, ahol előbbi decijét 400 forintért mérik, de ennél csak drágábbakat találunk a felhozatalban. A karácsonyi puncs valamilyen rövid itallal megspékelve pedig még ennél is drágább.
Hagyományos forralt bor otthon, vörösborból
A mennyiséget kedvünkre variálhatjuk, akár annak függvényében, mekkora társaságot látunk majd vendégül advent egyik napján a házi készítésű finomsággal.
Hozzávalók:
- 3dl víz
- 6 ek cukor
- 1 rúd ceyloni fahéj
- 6 szem szegfűszeg
- 7, 5 dl minőségi vörösbor
- 3 citromkarika héjával
- 3 narancskarika héjával
Elkészítés
- A vizet egy fazékban felmelegítjük a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel mintegy 5 perc alatt.
- Egy külön edényben a vörösbort is felmelegítjük, aztán ebbe beleszűrjük az előzőleg elkészített, fűszeres szirupot.
- Végül citrom és narancskarikákat adunk a forralt borhoz, 1-2 percig forraljuk, aztán ihatjuk is.
Címlapkép, fotók: Dubóczky Krisztina