Egyre több magyar, ha egy jó sült húsos-zöldséges ételt szeretne készíteni, inkább gyorsan előkapja a wokot, minthogy bajlódjon a hagyományos lábasokkal, serpenyőkkel. De mi is egyáltalán a wok? Utánajártunk ennek a kérdésnek, és most hozunk pár alapreceptet is!
A profi szakácsok vagy egy tucat különböző méretű és formájú serpenyőt és lábast használnak a főzéshez, de egy hétköznapi háztartásban nincs szükség ennyire. Elég kiválasztani 1-2 olyan időálló darabot, amiben egyszerűen süthetünk húst, tükörtojást vagy éppen palacsintát. Annyi biztos, hogy serpenyőre minden konyhában szükség van, de hogy wokra is? Egy biztos, egyre többen használják a magyar konyhákban is ezt a keleti edénytípust, ami egy rendkívül univerzális konyhai eszköz, mintegy 2000 éves múlttal a háta mögött. Olyan, mint a serpenyő, csak mégis más… De hogyan válasszuk ki, mi lesz számunkra a legmegfelelőbb serpenyő vagy wok? Mennyibe kerülnek egyáltalán? Mielőtt azonban rátérnénk a wok-témára, a HelloVidék arra is kíváncsi volt, hogy a hazai nagyáruházakban melyek a legnépszerűbb sütőedények és serpenyők. Rákérdeztünk arra is, mennyit drágultak ezek a konyhai eszközök az elmúlt időszakban.
A hagyományos, zománcos edények azért még mindig favoritok
A Tesco választékában a legnépszerűbb sütőedények manapság a 24 és 28 cm-es méretű serpenyők, valamint a palacsintasütő termékeik – közölte a HelloVidékkel a szupermarket.
Teflon és más tapadásmentes bevonatú serpenyőink egyaránt kedveltek. Tapadásmentes termékek esetében sütés-főzéskor olyan konyhai eszközt célszerű használnunk keverésre, kiszedésre, ami nem karcolja a felületet (pl. fa, műanyag, szilikon); a sérült bevonatú edények cseréjét pedig érdemes megfontolni
- közölte a Tesco. A szupermarket tapasztalata szerint azonban, a wok jellegű termékek még kevésbé népszerűek Magyarországon. Lábas és fazekaik körében viszont annál kedveltek a hagyományos jellegű, zománcos bevonatú edények.
A HelloVidék kérdésére a Spar is hasonlókról számolt be. Náluk is a legnépszerűbb termékek a serpenyők és a tepsik:
A serpenyők közül a nagyobb méretű, 28 cm-esek, illetve a palacsintasütők, míg a tepsik közül az extra mély és kerek, valamint a szögletes formák a legnépszerűbbek
- mondták el.
A Sparban vásárlók körében azonban már egyre népszerűbbek a wokok is, de az eladott volumen még nem érte el a hagyományos serpenyők szintjét – közölték, de hozzátették:
A teflon veszített a népszerűségéből és a vásárlók egyre inkább a kerámia, a gránit, az alumínium, a rozsdamentes, és az öntöttvas irányba mozdulnak el.
A teflon edények használatakor azonban – emelte ki a HelloVidéknek a Spar - lehetőleg kerüljük el azt, hogy a teflonbevonat megsérüljön, ami rontja az edény hatékonyságát és élettartamát. Fém helyett szilikon vagy fa eszközöket használjunk.
Bődületesen megdrágultak a sütőedények is
A rozsdamentes acél és alumínium alapanyagok ára 30 és 45% között drágult az elmúlt 2 évben, ami nagyban befolyásolja a termékek piaci árát is
– nyilatkozta a Tesco.
Változó mértékű a drágulás. A koronavírus világjárvány okozta problémák miatt 2020-hoz képest a kétszámjegyű százalékos áremelkedés sem volt ritka, ám a tetőzés már megtörtént. Jelenleg árkonszolidációt várunk
- közölte a HelloVidékkel a Spar is.
Nem csoda hát, ha körbe nézünk az online piactérben, azt tapasztaljuk, hogy a jobb minőségű, tapadásmentes edényekért, seprenyőkért vagy wokokért akár már több tízezer forintot is elkérhetnek.
Összehasonlításként pár random termék és ár az online piactérben:
- Perfect Home Öntöttvas serpenyő: 4.690 FT – 7.000 Ft
- Tefal Simply Cook Wok 28 cm: 9.000- 11.000 Ft
- Tefal Simply Clean (pároló serpenyő )24 cm: 12.000- 15000 Ft
- Tefal Unlimited Wok 28 cm : 14.000 – 20.000Ft
Még borosabb ára van a profi wokoknak, viszont tartósak:
- Tradicionális kézzel kalapált lapos aljú 35 cm-es wok serpenyő: 24.990 Ft-tól
- Eredeti kézzel kalapált 35 cm -es szénacél wok, lapos aljú: 24.990 Ft-tól
De nézzük, mi is ez a wok, és miért is érdemes bevetnünk a konyhában?
A wok egy hagyományos, kézi készítésű serpenyő, melyet kezdetben Kínában használtak. Az évszázadok alatt a wokok kiválóan beváltak az ízletes és egészséges ételek elkészítésében, és manapság a modern konyhákban is népszerűek. A wokok különleges formája és anyaga lehetővé teszi az egyenletes hőeloszlást és a gyors főzést, így a friss zöldségek megőrzik ízüket és tápanyag-tartalmukat.
Egy wok, ha jó minőségű, bizony kincset ér a konyhában, és nem csak akkor, ha keleties ételeket szeretnénk készíteni.
Mi már csináltunk wokban borsos tokány is, vagy épp legutóbb kolbászos-tojásos sült paprikát. Egyszóval, univerzálisan használható konyhai eszköz, legfőbb előnye, hogy segítségével lehet kevés, vagy bő olajban sütni, főzni, párolni, vagy a fölé helyezett bambusz gőzölő edényekben gőzölni.
Milyen anyagból készülhet?
A wokkal nagyon egyszerű egészségesen főzni, hiszen kevés zsiradék hozzáadásával is ízletes lehet az ételünk, és mivel nagyon hamar elkészül benne bármi, így a tápanyagtartalmukat is megőrzik a benne készülő ételek. Érdemes beruházni rá, mert nagyon változatos és ízletes ételeket készíthetünk benne. Ha gyorsan szeretnénk valamit készíteni, a wok ideális, hiszen az alakjának köszönhetően a hő egyenletesen oszlik el benne, készüljön benne zöldség, hal vagy húsétel.
A hagyományos wokok szénből vagy acélból készültek, de ma már számos más lehetőség is elérhető, mint például öntöttvas, rozsdamentes acél vagy alumínium.
Ezek az ismert wok-típusok, amik közül választhatsz:
- Rozsdamentes acél: Nagya előnye, hogy egyszerűen tisztán lehet tartani, hiszen sem beavatni nem kell, sem a használat után azonnal szárazra törölni, mint egy szénacél vagy öntöttvas wokot. Nem reakcióképes a rozsdamentes acélból készül, így ideális savasabb (ecetes, paradicsomos stb) ragukhoz, hosszabb főzéshez. Remek választás pároláshoz, hosszabb főzést igénylő ragukhoz is.
- Öntöttvas: Régen, még az acél előtt készültek öntöttvas wokok. Jobb választás, mint a rozsdamentes acél, de vannak hátrányai is. Viszonylag sokáig tart a felhevítésük és a lehűlésük (hiszen vastag az anyaguk), de jó tapadásmentes felületet biztosítanak, ha elvégeztük rajtuk a beavatást. Előnye, hogy ha már egyszer felmelegedett, rendkívül jól tartja a hőt. Az öntött vas edények is gondos ápolást, odafigyelést igényelnek, hogy ne rozsdásodjanak be, illetve első használat előtt be kell őket avatni.
- Teflon felület: A teflon bevonat rendkívül kényelmes. Nem igényel odafigyelést, ápolást, beavatást. Azonban sok wokban készült étel első pontja: hevítsd a wokot míg füstölni nem kezd. Na, ezt nem tehetjük meg egy teflon serpenyővel! A teflon és egyéb bevonatok könnyen karcolódnak, sérülnek. Nem magas hőmérsékletre való.
- Szénacél: Gyorsan és egyenletesen melegszik, tartós és nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Megfelelő használat esetén gyakorlatilag tapadásmentes felületet kapunk (természetes módon, kémiai bevonat stb. nélkül).
Lapos vagy kerek aljú legyen?
A wok serpenyők alja kétféle lehet: kerek és lapos. Az egész wokos rázva sütés (stir-fry) arról szól, hogy az összetevőket a legforróbb zónából ki-be mozgatjuk. Ha a serpenyődnek nagyon széles, lapos az alja, akkor nehéz ki -be mozgatni az ételt, az összetevők többnyire a legmelegebb részen belül vannak. Ebből a szempontból a leghatékonyabb a gömbölyű alj, azért ilyen a hagyományos wokok kialakítása. Viszont, figyelem, az ilyen a kerek aljú wokok nem használhatók elektromos vagy indukciós tűzhelyen!
- Elektromos és indukciós tűzhely esetén válasszunk inkább lapos aljú típust. A legjobb lapos aljú wokok viszonylag kicsi, körülbelül 10 cm–es lapos területtel rendelkeznek alul enyhén lejtős oldalakkal, amelyek 30 és 12 centiméter között vannak. Ez a kiképzés magas hővel megfelelő helyet biztosít a húsok és zöldségek sütéséhez, ugyanakkor elegendő térfogatot (helyet) és mozgásteret adnak.
- Gáztűzhely esetén választhatunk kerek vagy lapos aljú wokot is. Ha a kerek aljút választunk, akkor szükségünk lesz egy wok gyűrűre, amely biztosítja a kerek aljú wok stabilitását főzés közben (és az asztalon is).
Szükségünk lesz fedőre is?
Érdemes fedővel együtt keresnünk a wokot, mert megkönnyíti az életünket és rengeteg lehetőséget nyerünk vele, hogy mire használhatjuk még a wokot: szószos ételek befejezéséhez, gőzöléshez, pároláshoz, dinszteléshez vagy levesfőzéshez.
Hogyan avassuk be a wokunkat?
Ha nem tudnád, hogyan kell "felszentelni a wokot", nézd meg ezt a videót, és nemcsak az edényed, hanem te is beavatódsz:
@justnneks Got a wok on a whim to take my food to the next level ?? Now, I’m like who sent me because I have to season it after every use ? #wok #seasonwok #seasonpan #cookingtiktok ♬ original sound - Nneka N
Hogyan süssünk wokban?
Wokban gyakorlatilag bármi elkészíthető: fehér vagy vörös húsok, tészták és zöldségek is tökéletesen megfőnek benne. De a kiválósága inkább abban rejlik, hogy hányféleképpen lehet benne elkészíteni az ételeket. Talán a leggyakoribb elkészítési mód a pirítás, amikor gyorsan kevergetve, kevés fűszerrel készítjük az ételt. Kiválóan alkalmas sült hús, hal vagy zöldség sütésére úgy, hogy még kevesebb olajat is kell használni. De szintén a wok jellegzetes alakjának köszönhetően az ételek nagyon jól megpárolódnak benne. Ehhez egy plusz rácsra van csak szükség, amit a serpenyőre kell helyezni, a wokot félig tölteni vízzel, majd amikor a víz forrni kezd, az ételt a rácsra helyezni és az egészet lefedni. Ha ragut szeretnénk készíteni, akkor is használhatjuk a wokot. Először gyorsan megpirítjuk a hozzávalókat, amelyet egy lassabb fázis követ, amikor valamilyen folyadékban, ami lehet víz vagy alaplé, készre főzzük az ételt.
Végezetül: íme, az ínycsiklandó csirkés-mogyorós pirított tészta receptje
A csirkés-mogyorós pirított tészta sokunk kedvence, amelynek az egyik nagy előnye, hogy húsz perc alatt szuper ebédet vagy vacsorát készíthetünk.
Hozzávalók:
- 250 g csirkemell, vékony csíkokra vágva
- 200 g tészta (pl. spagetti vagy csíkokra vágott tészta)
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál szezámolaj
- 2 evőkanál növényi olaj
- 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 1 közepes sárgarépa, vékony csíkokra vágva
- 1 piros paprika, csíkokra vágva
- 100 g mogyoró, durvára vágva
- Friss koriander vagy petrezselyem a díszítéshez
- Csíkokra vágott újhagyma a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát sós, forrásban lévő vízben a csomagoláson feltüntetett ideig. Ha megfőtt, szűrd le, és öblítsd le hideg vízzel, hogy megállítsd a főzési folyamatot. Tedd félre.
- Keverd össze a csirkemell csíkokat 2 evőkanál szójaszósszal, és hagyd állni néhány percig.
- Melegítsd fel a wokot vagy serpenyőt közepes-magas hőfokon, majd adj hozzá egy evőkanál növényi olajat. Süsd meg benne a csirkemellet, amíg szép aranybarna nem lesz. Ezután vedd ki a húst a serpenyőből, és tedd félre.
- Ugyanebben a serpenyőben adj hozzá még egy evőkanál növényi olajat, majd süsd meg benne a finomra aprított fokhagymát, a sárgarépát és a piros paprikát. Pirítsd néhány percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak, de még ropogóssá maradnak.
- Add hozzá a főtt tésztát a wokhoz, majd öntsd rá a maradék szójaszószt és a szezámolajat. Keverd össze alaposan, hogy az ízek jól összekeveredjenek és a szójaszósz beborítsa a tésztát és a zöldségeket.
- Végül, adj hozzá a pirított csirkét és a durvára vágott mogyorót a tésztához. Keverd össze alaposan, hogy az összetevők egyenletesen eloszlanak a tésztában.
- Tálald a csirkés-mogyorós pirított tésztát friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva. Opcionálisan szórhatsz rá csíkokra vágott újhagymát is a díszítéshez.
Következzék még egy egyszerű, de nagyszerű Tik-Tok recept is, amivel belevághatunk a wokozásba:
@caprise88 Első wok, csirke és zöldségek, tésztával #wok #tészta #chicken #asian ♬ eredeti hang - Zoli
Címlapkép: Getty Images