Magyar háztartás elképzelhetetlen a paprika valamilyen formája nélkül, a legtöbbször azonban nemcsak fűszerként, de bizony befőttként is el tudnánk képzelni télen is a kamrapolcon néhány üveggel belőle. A fogyasztói piacokon és a boltokban még mindig húzós a minőségi, édesebb fajta paprika ára, de még így is megéri kipróbálni a most bemutatott módszert, és pár üveggel bespájzolni belőle a "paprikamentes" időszakra, hogy végül mégse legyen paprikamentes se az ősz, se a tél, és a tavaszt is átvészelhetjük így a drága primőrök nélkül.
Hazánk zöldpaprikából nettó exportőr, 2022-ben 16 százalékkal több paprikát vittek ki a megelőző évhez képest. A KSH adatai szerint zöldpaprikát (azaz étkezési paprikát) 2021-ben 1612 hektáron termesztettek Magyarországon, ez a szám 2022-ben 1500 hektár körül volt, 2023-ban pedig körülbelül 1200 hektáron termelnek étkezési paprikát hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint. Míg 2021-ben 91838 tonna termést takarítottak be itthon, addig tavaly a NAK adatai szerint 138 ezer tonna volt a hajtatott étkezési paprika mennyisége.
Hazánkban jellemzően a Dél-Alföldön, kiemelten Csongrád-Csanád vármegyében zajlik étkezési paprika termesztése. Magyarországon döntően zárt termesztőberendezés alatt zajlik a paprikatermesztés, a szabadföldön termesztett paprikát a feldolgozópar használja fel. Előfordulhat azonban, hogy az első érési hullámot étkezési paprikaként értékesítik, ám ennek mennyisége igen elenyésző a zárt termesztéshez képest.
Viszont a kiskertekben is bőséggel és jól megterem a kicsit igényesebb kaliforniai vagy akár a nála is édesebb és drágább kápia paprika, aminek az ára még most is húzós a boltokban és a piacokon, otthon viszont még ilyenkor is javában szüretelhetjük.
Az AKI PÁIR legfrissebb adatai szerint a 36. héten a vidéki fogyasztói piacokon így néz ki a kaliforniai paprika átlagára: Debrecenben 750 Ft/kg, Szegeden 1480 Ft/kg.
Mutatunk egy egy egyszerű módszert, amivel egész télen lehet ízletes paprikánk, tartósítószer felhasználása nélkül. Tehetjük aztán lecsóba, de bármilyen magyaros ételben megállja a helyét, sokan pedig egyszerű köretként vagy savanyúságként fogyasztják.
Paprika télire tartósítószer nélkül
Hozzávalók
- paprika, amennyit elraknál (kaliforniai vagy kápia paprika, de keverhetjük sima tv paprikával is)
- 1 liter felöntővízhez:
- 2 evőkanál só
- 2 fej fokhagyma
- 5 evőkanál 20%-os ecet
- 5 evőkanál cukor
Elkészítés
- Mossuk meg alaposan a paprikát, majd süssük 200 Celsius fokos sütőben 20 percig. Tekerjük alufóliába, majd várjuk meg, hogy hűljön kicsit, ekkor a héja már kiválóan lehúzható. Ez a művelet azért is hasznos, mert sokan érzékenyek a paprika külső héjára, és felpuffadnak tőle.
- Közben készítsük el a felöntő folyadékot a fenti fűszerezéssel, de ízlés szerint tehetünk bele borsot, babérlevelet vagy bármi mást is. Forraljuk fel ezekkel a vizet.
- Az üvegeket készítsük elő a szokásos módon, majd rétegezzük bele a paprikákat. Ezután öntsük fel csurig, majd zárjuk le, és dunsztoljuk hagyományosan. Erről itt olvashattok részletesen.
Videón is mutatjuk:
@greens_of_daisy Paprika télire? #paprika #befőzés #tartósítószermentes #zöldségek #egészségeséletmód #egészségestáplálkozás ♬ eredeti hang - Daisy Bukovicsné Bék
Címlapkép: Getty Images