Ahogy annyi mindent, úgy a levesfűszereket is elkészíthetjük mi, magunk. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogyan készítsünk házi zöldségleveskockákat és delikátot. Most pedig kiderül, mi kell a tökéletes ízesítők elkészítéséhez. Ráadásul ez a két variáció gluténmentes, vegán, és nem tartalmaz sűrítőszert, tartósítószert sem.
Két ízesítő egy recept alapján
A házi készítésű alaplékockáknak az elkészítéséhez nem kell más, csak zöldségek, fűszerek, só és bors. Ha kiválasztottuk a számunka szimpatikus leves zöldségeket, nincs más teendő, mint a hámozás és szeletelés. Ha ezzel megvagyunk, mossuk meg a zöldségeket és lassú tűzön kezdjük forralni őket. Ha már pürésíthető állagúvá főttek, kezdjük őket péppé pürésíteni.
Ezután eldönthetjük, hogy mit akarunk készíteni belőle: ha leveskockát, akkor érdemes jégkockatartóba adagolni a pürést és lefagyasztani. Vagy készíthetjük a következő módon is:
@dizajnkonyha ??HÁZI ZÖLDSÉGLEVES KOCKA?? Készíts el 60 perc alatt akár 75 darab zöldségleves kockát sűrítőanyag, cukor, pálmazsír, színezék és adalékanyag mentesen!? ?A részletes receptet megtaláljátok a honlapon! #zöldségleveskocka #leveskocka #mentes #leveskockarecept #mutimiteszel #tiktokhungary #magyartiktok #fypシ #nekedbe ♬ In Love With You - BLVKSHP
Készíthetünk belőle levesport is
Ha viszont delikátot szeretnék készíteni a kapott püréből, akkor vegyünk elő egy nagyobb tepsit, béleljük ki sütőpapírral és öntsük rá a pürét. Kanál vagy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk szét, majd törekedjünk arra, hogy minél vékonyabb réteget kapjunk. Hagyjuk megszáradni a pürénket: ehhez tegyük a sütőbe a pürét, majd 50-60 fokon kezdjük el szárítani. Ez eltarthat 1-2 órát is, ha vastagabb a téteg, akár több is lehet. Ha ezzel megvagyunk a kapott, egybefüggő, száraz levesalapanyagot tördeljük darabokra, majd robotgép vagy aprító segítségével por állagúra aprítsuk fel.
Tároljuk a zöldséglevesport sterilizált, száraz üvegben, hűvös, sötét helyen (például konyhaszekrényben) 6 hónapig az optimális íz érdekében. A port a hűtőszekrényben is tárolhatjuk, hogy hosszabb ideig megőrizze frissességét.
Mi készülhet még házilag?
Hasonló módon készíthetünk fokhagymaport is. Ha tárolás során azt vesszük észre, hogy könnyen és hamar megfomlik a fokhagyma, akkor érdemes ezzel a módszerrel kísérletezni:
@doczirita1987 Én nagyon szeretem a granulátumot, mert nem megy olyan gyorsan tönkre, mint a friss fokhagyma. Az valahogy nem bírja sokáig nálam. Viszont nagyon sok kajába jól jön a fokhagyma, most egy jó ideig lesz is itthon jó kis granulátum ☺️ #fokhagymagranulátum #fokhagymagranulátumházilag #fokhagyma #házifűszer #dóczirita ♬ FEMININE ENERGY - COBRAH
Házi fűszerkeverékek:
Citromos-kakukkfüves fűszersó
Hozzávalók:
- 5-6 ág friss kakukkfű
- 1 db citrom héja
- 30 dkg durvaszemcsés tengeri só
A kakukkfüvet és a citromot mossuk meg. A kakukkfű leveleit tépkedjük le, és éles késsel a citromhéjjal együtt aprítsuk fel. Ezután sóval együtt tegyük aprítóba és zúzzuk porrá.
Sültkrumpli fűszersó
Hozzávalók:
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 kávéskanál csilipehely
A szárított bazsalikomot, az oregánót, a majoránnát és a kakukkfüvet törjük össze egy mozsárban vagy aprítóban. Majd a csilipelyhet és a pirospaprikát is adjuk hozzá. Végül pedig őrölt borssal bolondítsuk meg.
Címlapkép: Getty Images