Egy hete vezették be a szabadszedéses menzát Zalaszentgróton az iskolai közétkeztetéseben, elsőként a Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban. A felső tagozatos diákok már kipróbálhatták az újítást, mely február 21-től az alsó tagozatosok számára is elérhető lesz - írja a zaol.hu.
Ahogy a portál írja, a szabadszedéses menza nem csupán az ételpazarlás csökkentésében fontos – mely Magyarországon a közétkeztetésben keletkező ételhulladék közel 30%-át teszi ki –, hanem lehetőséget teremt a diákok számára, hogy felelősségteljesen döntsenek arról, mennyi ételt vesznek a tányéraikra, ezzel elősegítve a tudatos fogyasztást és csökkentve az ételhulladékot.
A tapasztalatokról Facebook-posztban számolt be a polgármester:
A gyerekek nagyon ügyesen alkalmazkodtak az új rendszerhez és követik a szabályait. Többet esznek jobb keddvel, ők döntenek és mivel annyit szednek, amit el is kell fogyasztaniuk, üres tányérokat kérünk vissza. Az ételmaradék mennyisége lecsökkent teljesen. (eddigi 10 l körüli 1 l lett átlagosan) Az étel a megrendeltek alapján tökéletesen elég volt és mindenkinek jutott, annak, aki kevesebbet evett volna kevesebbet mert, és az aki többet evett volna többet mert.
Címlapkép: Getty Images