Idén már 26. alkalommal rendezték meg az Év Fagylaltja versenyt, amit mindig legalább akkora érdeklődés övez, mint az ország tortájának megválasztását. A szezonindító eseményt ezúttal Kecskeméten tartották, a Magyar Cukrász Ipartestület célja a klasszikus és a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő év fagylaltja versenyt – áll az ipartestület sajtónyilatkozatában.
A verseny célja a hagyományos, kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
- írták, majd hozzátették, az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a résztvevők a nézők előtt készítették el versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.
Egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző, fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.
Az idei vendéglátó, Kecskemét tiszteletére egy új kategóriát is hirdetettek
A „sárgabarackfagylalt kategóriával” a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltremekeivel együtt összesen 130-féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvényEN.
Mint írják, a fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarackfagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, a babérlevél, a borókabogyó, a rózsabors, a timutbors, a szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.
Összesen öt kategóriában osztottak ki díjakat, valamint négy különdíj is gazdára lelt.
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
- Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
- Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO (Vadócz Jenő: Promenád Kávéház, Balatongyörök);
- Bronzérem: SZERENÁD (Damniczki Balázs: Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár).
„M" – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Hozzáadottcukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória
- Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA (Marsa Éva Heléna: Vanília & Gelarto, Nagykőrös);
- Ezüstérem: MÁNGÓ (Böröczky-Asztalos Ágnes: Margaréta Fagyizó, Balatonszemes);
- Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA (Kovács Roland: Krém Cukrászda, Székesfehérvár);
„Sárgabarack” kategória:
- Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN (Márton Sándor: Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred);
- Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓVÁLOGATÁSSAL (Kádár Ferenc: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
- Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali).
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: MÉZES MADZAG (Nagy László: Békás Kft., Budapest);
- Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
- Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL) (Rétfalvi Attila: Master Martini Kft., Budapest).
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM);
- Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET (Horváth Diána: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
- Bronzérem: VÉRNARANCS (Gangel András: m-Gel Hungary Kft., Budapest).
Különdíjak:
- Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
- Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
- Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK (Pokoraczki Ágnes: Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó);
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali).
Címlapkép: Getty Images