Tizedszer rendezi meg idén a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt. Idén is külön értékelik, sőt, akár különdíjjal is jutalmazzák, ha valaki egészséges, helyi alapanyagokból, megfizethető áron tudja kínálni a benevezett fogást.
Az elmúlt években olyan ételek nyertek mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves vagy akár egy koviubi leves - írja a Balatoni KÖR közleménye nyomán a Hírbalaton.hu. Az idei fő újdonság az, hogy stranddesszert kategóriában is különdíjat adnának a legjobbnak - akár a szokásos palacsinta, gofri, rétes stb. kínálat kreatív megújításával vagy egy teljesen új stranddesszert kitalálásával.
Mint írják, két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, ebben a kategóriában is már erős a balatoni kínálat.
A szervezők idén is szeretnének vegetáriánus és vegán különdíjat kiosztani, ezért arra biztatják a versenyzőket, hogy e műfajokban is nevezzenek ételeket, mert ezen a téren kiemelten fontos kiemelten erősíteni a balatoni kínálatot.
Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
A versenyen indulhat bármelyik part menti büfé vagy étterem, azaz nem feltétlenül kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közel található.
Címlapkép: Getty Images