Új Guinness-rekord született Debrecenben, ahol elkészült a világ legnagyobb tojásrántottája.
Hatszáz liter olaj, 70 kg étkezési só és 2, 2 kg őrölt fekete bors; meg persze 75 ezer tyúktojás – erre a receptúrára volt szükség ahhoz, hogy június 21-én, pénteken Debrecenben elkészülhessen a világ legnagyobb tojásrántottája. A Nagytemplom előtti téren hivatalosan is elhangzott a bejelentés: új Guinness-rekord született a cívisvárosban.
A tavalyi Zamat Fesztiválon készítette el a világ legnagyobb rántott szeletét a baromfi vágással és feldolgozással foglalkozó debreceni Tranzit Csoport kényelmi élelmiszereket gyártó cége. Már akkor elhatározták, hogy idén a Tranzit-Food "Csibém" márkanéven ismert, prémium csirkemárkájával valami hasonlóan nagyot "fognak dobni".
A közös ötletelés eredményeként odáig jutottak, hogy megpróbálkoztak a világ legnagyobb tojásrántottáját elkészíteni.
A „CSIBÉM csapat” nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy 75 ezer tojásból, egy 4,3 tonnás rántottát készítsenek, és osszanak szét a "Debrecen reggelije" projekt keretében. Ehhez először is el kellett készíteni azt a 3 méter széles és 22 méter hosszú speciális sütőberendezést, melyben a 75 ezer tojás 4 óra leforgása alatt elkészíthető.
Az élelmiszer-biztonsági szempontok messzemenő szem előtt tartásával a rekordkísérlet hajnalán törték fel a 75 ezer tojást, mégpedig egy olyan hűtött térben, ahol garantált a minőség megőrzése. A másik nagy kihívás a sütés során a tojások megfelelő maghőre történő kezelése, illetve a megfelelő maghőn tartása volt.
Címlapkép: Getty Images