A karfiolban gyakorlatilag nincs szénhidrát, rostjai viszont kimondottan egészségesek. Mindemellett változatos főfogásokat készíthetsz belőle, de süthetsz karfiolból pizzát, kenyeret vagy éppen zsömlét, sőt, főzhetsz belőle nokedlit, akár rizsként is tálalhatod. Most viszont annak jártunk utána, hogyan készíthetünk belőle popcornt.
Miért érdemes karfiolt fogyasztani?
A szakemberek szerint, a keresztesvirágú zöldségek - ahogy a karfiol is - nagy mennyiségben tartalmaznak oldható és oldhatatlan rostokat, C-vitamint, B9-vitamin (folsav), káliumot, szelént és fontos fitokemikáliákat. Szaguk jellegzetes, erős és fűszeres, néha kesernyés ízükért a glükozinolátok felelősek, emiatt sokan nem kedvelik őket, különösen gyerekek körében kevésbé népszerűek a káposztafélék, mert a gyermekeknek sokkal több ízlelőbimbó található a nyelvükön, ezáltal sokkal intenzívebben érzik ezeket az ízeket.
Lebomlásuk során antioxidánsok keletkeznek, amelyek fokozzák a rákkeltő anyagok megsemmisítését, mielőtt még esélyük lenne a DNS-t károsítani, illetve lassítják a normál sejtek rákos sejtekké alakulásának folyamatát. Emellett számos egyéb jótékony egészségügyi hatással is rendelkeznek: a karotinoidok az egészséges szemért, a folsav a DNS védelméért, a K-vitamin az egészséges csontokért, a C-vitamin a jól működő immunrendszerért, valamint a bőr, a csontok és a fogak védelméért felelős.
Éppen ezért érdemes minden módon felhasználni és beépíteni az étrendünkbe, például egészséges nassolnivalóként! Hogyan készül a karfiol popcorn? Most kiderül!
Hogyan készül a karfiol popcorn?
Hozzávalók:
- 1 kis karfiol
- 100 g liszt
- 2 tojás, szétválasztva
- 2 evőkanál olaj (plusz olaj, amiben kisütjük)
- szezámmag
- teriyaki szósz
Elkészítés:
A karfiolt közepes méretű rózsáira vágjuk, majd forrásban lévő vízben 2 percig főzzük. Hideg vízben leöblítjük, jól lecsepegtetjük és félretesszük.
Tegyük a lisztet egy nagy tálba egy csipet sóval. A tojássárgáját és a 175 ml jeges vizet habosra keverjük, majd a liszthez keverjük az olajjal együtt, hogy sima tésztát kapjunk.
Egy külön, tiszta tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd forgassuk a masszához.
Az olajat serpenyőben vagy nagy wokban 190 fokra melegítjük. Forgassuk be a karfiol egy részét a tésztába, majd egy kanál segítségével óvatosan emeljük bele a forró olajba. A karfiolt 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük.
Végül enyhén meglocsoljuk teriyaki szósszal, megszórjuk szezámmaggal és melegen tálaljuk.
@hungryopedia #egészséges #snack #popcorn #helyett #lchf #lowcarb #fogyáséhezésnélkül #fogyásom #diéta #karfiol #mutimiteszel #keto #ketoreceptek #ketogéndiéta ♬ Day 'N' Nite (nightmare) - Kid Cudi
Címlapkép: Getty Images