A balatoni régió éttermei és borászatai, valamint az olasz konyha állnak a pénteken kezdődött, háromnapos veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztivál középpontjában. Hozzuk is a részleteket!
A balatoni régió éttermei és borászatai, valamint az olasz konyha állnak a pénteken kezdődött, háromnapos veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztivál középpontjában.
A péntek délutáni megnyitón Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója felidézte: a harmadik éve megrendezett fesztivált azért hozták létre, hogy legyen egy, a balatoni gasztrokultúrát bemutató seregszemle, amelyen a prémium kategóriás szolgáltatók évről évre megmutatják magukat a régiónak és a nemzetközi közvéleménynek.
Mindez a Balaton-környéki gasztroturisztikai régió nemzetközi láthatóságát segíti – emelte ki. Hozzátette: 2022-ben Japán és Spanyolország, 2023-ban Argentína és Franciaország volt a díszvendég, idén pedig Olaszországot hívták meg.
Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete elmondta: céljuk bemutatni az olasz élelmiszeripari és borászati hagyományokat egy olyan magyar régióban, amely szintén híres gasztronómiai tradícióiról.
A nagykövet jelezte: Olaszország jelenleg Magyarország hatodik legnagyobb élelmiszer- és italbeszállítója, idén januártól júniusig 253 millió eurós forgalommal és közel hatszázalékos piaci részesedéssel.
A borágazatban ugyanebben az időszakban 5,2 millió euró értékű magyarországi exporttal és 35 százalékos részesedéssel a lista élén áll Olaszország – jegyezte meg.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta: idén több olyan rendezvényt ismét megszerveztek, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódóan indítottak el. Ilyen a Holtszezon irodalmi fesztivál, a Gyárkert Kultúrpark és a Balaton Wine & Gourmet fesztivál.
Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az EKF program célja az volt, hogy felhelyezze a térséget Európa kulturális térképére, most pedig az a fontos, hogy ott is tudjon maradni mint kreatív régió.
Károlyi Zsuzsanna, a főtámogató E.ON Hungária Csoport márka- és marketingvezetője úgy fogalmazott: a szenvedélyesség köti össze az olaszokat és a magyarokat, Gianni Annoni, a Balaton Wine & Gourmet házigazdája pedig a magyar-olasz testvériség megnyilvánulásának nevezte a rendezvényt.
A fesztiválon mintegy negyven kiállító, a színpadokon pedig csaknem félszáz program várja az érdeklődőket Veszprémben, a Séd-patak völgyében.
Címlapkép: Getty Images