Hagyd a drága bolti kávét: így készíthetsz fillérekből házi pumpkin spice szirupot

HelloVidék 2024. szeptember 23. 17:03

Ha a szezonális kávékülönlegességeket nézzük, az ősz egyik órási kedvence világszerte a Pumpkin Spice Latte. El se hinnéd, de már több, mint 20 éve, hogy megszületett ez a kávéital, mely rengeteg ember számára koronázza meg az őszt és az őszi hangulatot. Hogyan született meg a Pumpkin Spice Latte? Hogyan készíthetjük el mi is, saját otthonunkban? Ennek jártunk most utána.

Egy kis Pumpkin Spice Latte történelem

A Pumpkin Spice Latte a Starbucks kávézólánc terméke. A kávéital 2003 januárjában született, amikor a kávézólánc téli szezonális italkínálatát akarta bővíteni. Nem bízták a véletlenre a dolgot, mivel a sütőtök óriási népszerűségnek örvendett, ennek hullámát meglovagolva kísérletezték ki a specialitást. Többféle változatot is kipróbáltak és kitaláltak, melyekben a sütőtök és a fűszerek tökéletes arányát próbálták megtalálni. Végül azonban egy olyan verzió győzött, amely nem tartalmaz sütőtököt, hanem az ívilágot életre keltő fűszerkeverék bolondítja meg. A Pumpkin Spice Lattét 2003 őszén Washingtonban és Vancouverben már meg is kóstolhatták a kávérajongók, ami csakhamar az egyik kedvenccé vált. 2004-ben már az összes amerikai Starbucksban feltűnt és a legnépszerűbb szezonális ital lett.

Hogyan készül házilag?

Ha ügyesen mixeljük az alapanyagokat, akkor akát 1-2 hétre elég szirupot is összedobhatunk, így egy pohár árából több napig kortyolhatjuk reggelente a házi pumpkin spice latténkat. De ne is szaporítsuk tovább a szót, íme egy egyszerű recept a sziruphoz:

@virag_mlnr Pumpkin Spice szirup Hozzávalók: ▫️150 g barna cukor ▫️175 ml víz ▫️4 tk sütőtök püré ▫️1 tk őrölt fahéj ▫️1 tk őrölt kardamom ▫️1 tk őrölt szegfűszeg ▫️1 tk őrölt szegfűbors ▫️1 tk őrölt gyömbér ▫️vanília #easyrecipe #health #healthy #pumpkinseason #pumpkinspice #psl ♬ September - slowed + reverb - Wallerstedt

Címlapkép: Getty Images