Fásy Ádám osztotta meg nemrégiben a Nagykunság jellegzetes ételének hagyományos receptjét. Mi pedig gyors leközöljük a receptet is, hátha épp erre támad kedvetek! Akár a hétvégén, még bográcsban is érdemes nekiállni:
A karcagi birkapörkölt a Nagykunság jellegzetes étele. A Magyarok Világszépe szépségverseny felkészítő táborának helyét biztosító Nimród Bioszállodában volt szerencsénk a versenyző hölgyekkel megkóstolni ezt az igazi hungarikumot - mesélte a Blikknek Fásy Ádám.
Az igazi Hungaricumnak számító nagykunsági birkapörkölt elkészítését a szálloda konyhafőnöke, Kiss Norbert az alábbiak szerint ajánlja elkészíteni:
Hozzávalók (4 személyre):
- 1,2 kg csontos birkahús
- 80 dkg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 10 dkg sertészsír
- 5 dkg őrölt pirospaprika
- 1 kk. köménymag
- só, bors
Elkészítési mód
A hagymát zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a faggyútól megtisztított, átmosott, darabolt, csontos birkahúst, meghintjük őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük és zsírjára sütjük. A héjától leforrázott paradicsomot, a kockákra vágott zöldpaprikát és a zúzott fokhagymát belerakjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy forralás után lassú tűzön, kb. 2,5-3 óra alatt állandó folyadékpótlással puhára főzzük. Közben a tisztított, hasábra vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd köretként tálaljuk a birkapörkölt mellé.
Apáról fiúra szállt a hagyománya
A kunsági birkapörkölt főzésének karcagi hagyományát hosszú idők óta apáról fiúra örökítik át. Ennek leglátványosabb bemutatása a minden évben megrendezésre kerülő Karcagi birkafőző fesztivál.
Íme, egy kis színes videó a kunsági birkapörkölt hagyományáról:
Címlapkép: Getty Images