Hagyd a drága boltit: így készíthetsz végtelen mennyiségű kefirt a család számára

HelloVidék 2024. október 2. 17:01

A kefirről úgy tartják, sok tápanyagot tartalmaz, és serkenti a bélrendszer működését. Ez igaz is, de a kefír hatása ennél jóval szélesebb körű és változatosabb. Számos jótékony hatása mellett sokféle módon felhasználható, emellett akár otthon is elkészíthető, méghozzá rettentő egyszerű módon és kis költségvetéssel. Lássuk is, hogyan készül a házi kefir!

Mi is a kefir?

A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő (anaerob) lebontási folyamatok közül, mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne. A hagyományos kefirt friss tejből és kefirszemcsékből készítik. A kefirszemcsék szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatából alakult ki. Ezek a szemcsék puha, fehér biomassza-képződmények, amelyek proteinekből, lipidekből (zsír) és oldódó poliszacharidokból állnak. A kefirkultúrában (kefirgomba) a lactococcus és lactobacillus fajok mellett van egy torula kefir (Candida pseudotropicalis) nevű élesztő és még más cukorbontó élesztőfaj is, amelyek 18-22 °C körüli hőmérsékleten szaporodnak.

A kefir krémes állagú, íze enyhén savanyú. 35-40 féle aromát tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kefir egyedi, kellemes aromájának kialakításához. A tejsav mellett szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne, ettől lesz a jó kefir picit pezsgő. Az élőflórás kefir elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik a belek baktériumflórájának regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.

Miért ajánlott a kefir fogyasztása?

  • Tápanyagdús.
  • Jótékony baktériumokat biztosít.
  • Védelmet nyújthat a bakteriális fertőzések ellen.
  • Csökkentheti a vérnyomást.
  • Csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
  • Segíthet helyreállítani a bélrendszer egyensúlyát és javíthatja az emésztést.
  • Alkalmas lehet laktóz intoleranciában szenvedőknek.
  • Támogatja az egészséges csontozatot.
  • Probiotikumokat tartalmaz, így csökkentheti a gyulladást.
  • Enyhítheti az allergiával összefüggő gyulladásos reakciókat.

Akár otthon is elkészítheted!

Ahhoz, hogy otthon végtelen mennyiségű kefirt készíts, elég beruháznod egy kis adag kefir kultúrára. Az elkészítés pedig borzasztó egyszerű, nem igényel különösebb szakértelmet sem.

@leopardbarbie Házi kefír készítése #kefír #házi #házikefír #kefírkészítés #házitej #kefírgomba #gomba #kefírszem #egészség #egészségeséletmód #egészségestáplálkozás ♬ eredeti hang - Leopard Barbie

Címlapkép: Getty Images