Október 3. és 5. között rendezik meg a 12. Sajtmustrát Martonvásáron, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban - közölte a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.
A háromnapos rendezvényen országos sajtversennyel, szakmai konferenciával és sajtvásárral várják a hazai sajtkészítőket és az érdeklődőket
- írták a közleményben.
A mustra csütörtökön sajtversennyel kezdődik, amelyre idén 42 hazai sajtkészítő 114 terméket nevezett, melyeket 35 képzett bíra fog értékelni.
A nemzetközi szakmai konferenciát október 4-én rendezik meg, ezen előadások hangzanak el a kisüzemi, kézműves sajtkészítők munkájára ható kutatásokról és innovációkról. Az előadók között Michael Huber a Rotholzi Tejkutató Intézettől az osztrák tejsavkultúra kutatásáról és gyártásáról beszél majd, Franziska Roth-Walter a bécsi Állatorvostudományi Egyetemről a pasztőrözetlen tejsavófehérjék egészségügyi hatásairól mutatja be új kutatását, Nicolas Levesque a francia-kanadai Lallemand tejipari kultúrákat gyártó cégtől a felületi- és érlelő kultúrákról tart előadást, Béri Béla, a Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tanszékének docense pedig az A2-es tej hazai termelésének lehetőségeit mutatja be.
Péntek délután workshopokon vehetnek részt a konferenciára látogatók: Sebestyén Csilla sommelier a sajtok és borok párosításáról, Szöllőssy-Kiss Orsolya gasztrofotós pedig a sajtok fotózásáról tart foglalkozást. Európai premierként mutatják be a Shelf Life című "sajtfilozófiai" dokumentumfilmet, amelyet a Tribeca Filmfesztivál programjában láthatott először a közönség júniusban.
A mustra október 5-én a martonvásári Tök Jó Hét keretében rendezett sajtvásárral zárul. Részletes program, regisztráció és további információ a www.sajtmustra.hu honlapon található
- olvasható a közleményben.
Címlapkép: Getty Images