Hiánypótló lejárati útmutató: eddig eheted biztonságosan ezeket az ételeket

HelloVidék 2024. október 14. 15:01

Ugyan a szavatossági idő irányadónak mondható egyes élelmiszerek esetében, fontos, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e, vagy sem. Attól, hogy egy termék szavatossági ideje még nem járt le, még nem jelenti azt, hogy fogyasztásra ideális állapotban van. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. A HelloVidék most annak járt utána, melyek azok az élelmiszerek, amelyek különös figyelmet érdemelnek.

Sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy figyelmen kívül hagyjuk egyes élelmiszerek szavatossági idejét, pedig érdemes kétszer is ellenőrizni azoknak az ételeknek a lejárati dátumát, amelyek már hosszabb ideje a spájzban vannak. Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még, ám vannak olyan élelmiszerek, amelyek kevésbé ilyen szavatosak.

Fogyaszthatósági idő: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

Minőségmegőrzési idő: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni.

Forrás: Nébih

A HelloVidék megnézte, hogy melyek azok az egyes speciális termékek, amelyek különös odafigyelést igényelnek. Lássuk őket!

Kinoa

A teljes kiőrlésű gabonák, például a quinoa és a farro búzaszemek eltarthatósága nagymértékben függ a zsírtartalmuktól. A hő, a levegő és a nedvesség ugyanis a teljes kiőrlésű gabonák három legnagyobb ellensége, mivel negatívan befolyásolhatják olajokat bennük, ami viszont a spájzban ülve romlást okozhat.

A Full Grains Council ajánlása szerint, ha dohos vagy olajos illatot észlelünk, akkor a búzaszemek már alaposan megromlottak.

Fűszerek

Kedvenc őrölt fűszereink közül a kurkuma, paprika, szerecsendió, mind-mind olyan élelmiszer, amelyek általában két-három év után kezdik elveszteni csak az eredeti minőségüket. Bár a régebbi fűszerek fogyasztása nem káros az egészségre, ugyanakkor már nem tudják ugyanazt az ízt nyújtani, amit korábban elvárhattunk volna tőlük.

Érdemes tehát mindig egy gyors szaglást végezni fogyasztás vagy felhasználás előtt, azért, hogy megállapítsuk, friss-e még a fűszer.

Sütőpor

Hasonló a helyzet azokhoz a hozzávalókra, amiket a sütéshez használunk fel. A sütőpor és szódabikarbóna idővel hasonló módon veszti el kelesztő erejét zacskók idővel elveszítik kelesztő erejét.

Ezzel kapcsolatban érdemes egy trükköt bevetni, ami hasznos lehet. Keverjük össze a szódabikarbónát ecettel és a sütőport forró vízzel. Ha habzik és buborékol az oldat, akkor az az azt jelenti, hogy a hozzávalók még elég frissek ahhoz a sütéshez.

Graham-keksz

Sokak kedvence a graham keksz, amely minőségét hosszútávon úgy őrizheti meg, ha egy légmentesen záródó edénybe helyezzük, azért, hogy ne szivárogjon bele a nedvesség. A foodsafety ajánlása szerint a finomság általában legfeljebb kilenc hónapig marad friss.

Diófélék és magvak

A szakértők szerint néhány héten vagy néhány hónapon érdemes elfogyasztani a héj nélküli dióféléket, mint például a mandulát és a földimogyorót.

A diófélékben és a magvakban általában nagy mennyiségű olaj van, és az olaj néhány hónap elteltével megromlik

– mondta Tryg Siverson, a Feel Good Foods séfje és társalapítója az INSIDER című lapnak.

A dióféléken vagy magvakon a romlás jelei közé tartozik a füves vagy festékszerű szag, valamint a sötét vagy olajos színárnyalat. Az optimális frissesség és hosszú élettartam érdekében érdemes, ezeket a magvakat hűtőszekrénybe helyezni, ahol akár egy évig is elállhatnak.

Gabona

Felbontás után három hónap elteltével a gabonapehely elhasználódik a levegőtől, lezárva ugyanakkor, akár egy évig is eltarthat. Itt érdemes megjegyezni, hogy az eltarthatósági idő egyes esetekben változhat, különösen, akkor ha a gabonafélék dióféléket is tartalmaznak, amelyek hajlamosabbak az avasodásra, ez kellemetlen ízzel járhat - mondta Jennifer Kaplan, az Amerikai Kulináris Intézet oktatója.

Cukor

Az édességekkel kapcsolatos aggodalmak általában minőség romlására vezethetők vissza, nem a lejáratra – mondta Fadi Aramouni, az amerikai Élelmiszertudományi Intézet munkatársa.

Alacsony nedvességtartalom alatt általában nagyon nehezen romlik meg az édesség, de ez is fajtától függ

- magyarázta.

Forrás: Reader's Digest

Címlapkép: Getty Images