Különleges főzet lehet a szezon kedvenc itala: mutatjuk, hogy készítsd el

HelloVidék 2024. november 13. 15:01

Ez az almabor, slushie ihletésű fagyasztott ital a meleg és a hideg tökéletes keveréke, emellett az őszi fűszerek megnyugtató harmóniáját kínálja, miközben kellően felfrissít minden alkalommal, amikor fogyasztjuk. Hogy készül? Miért is érdemes fogyasztani? Ennek jártunk utána.

Először is tisztázzuk: mi a különbség a Slushie és Smoothie között?

A slush és a smoothie a két legnépszerűbb fagyasztott ital.

  • A slush egy fagyasztott ízesített ital, amelyet gyümölcslé vagy szirup jéggel való összekeverésével készítenek. Lehetnek házi készítésűek, vagy megvásárolhatók szupermarketekben, éttermekben, bárokban és kávézókban.
  • A smoothie-k viszont zöldségekből vagy gyümölcsökből készült kevert italok, amelyeket általában valamilyen lével, joghurttal vagy tejjel kevernek össze, és tejszerű textúrát hoznak létre. Ellentétben a slushikkal, más összetevőket, például dióféléket, fehérjeport vagy magvakat is bele lehet tenni a turmixokba a jobb táplálkozás érdekében.

És most jöhet az őszi-téli szezon kedvenc itala: fagyasztott almabor

Az Eating Well cikke szerint, ez a felvert, fagyasztott almacider egy tökéletesen kiegyensúlyozott őszi ital, amelyet egész szezonban kortyolhatunk. Az antioxidánsokban gazdag fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szemes feketebors és szegfűbors bogyók meleg, földes jegyekkel árasztják el a cukrozatlan almabort. Egy csipetnyi juharszirup kisimítja az ízeket, a kókusztej pedig a kellő mennyiségű krémességet biztosítja, és megakadályozza, hogy a slushie túlságosan jeges legyen.

Az almabor hasonló az almalehez. A különbség az, hogy az almabort nem szűrik, ami jobban befolyásolja az ízét, mint a tápanyagtartalmát. Az almabor és az almalé táplálkozási szempontból gyakorlatilag ugyanaz. A fő táplálkozási különbség az, hogy az almalevet gyakran C-vitaminnal dúsítják, az almabort pedig általában nem. Ezzel együtt az almabor kis mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánsokat biztosít. Mint minden gyümölcsnél, több rostot kapunk, ha az egész gyümölcsöt elfogyasztjuk, mint a levét.

Amellett, hogy meleg fűszerességet ad az almabornak, a gyömbér egészségügyi előnyökkel is jár. Összefüggésbe hozták a gyulladás és a fájdalom csökkentésével, valamint az émelygés és a hányás csökkentésével. Ez részben a gyömbér erős növényi vegyületeinek, köztük az antioxidánsoknak köszönhető.

A kókusztej érett kókuszdió húsából készül. Itt gyakran a boltokban található dobozos kókusztejet használjuk, amely krémesebb és töményebb, mint a kartondobozban lévő kókusztej (más néven kókusztej ital, amely hűtve vagy más italokkal együtt a polcon is megtalálható). Több zsírt és fehérjét is tartalmaz, de kevesebb szénhidrátot, mint a kókusztej egy kartondobozban, ami vizesebb. A kókusztej számos alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a káliumot, foszfort és magnéziumot, amelyek mind szükségesek az egészséges idegrendszerhez és a szívhez.

Hogyan készül a fagyasztott almabor?

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze cukrozatlan almapüré
  • 1,5 evőkanál tiszta juharszirup
  • 1 fahéjrúd, plusz még több a díszítéshez
  • 1 evőkanál vékonyra szeletelt hámozatlan friss gyömbér
  • fél teáskanál egész szegfűszeg
  • fél teáskanál egész fekete bors
  • fél teáskanál szegfűbors bogyó (elhagyható)
  • fél csésze cukrozatlan konzerv kókusztej, jól felrázva és megkeverve

Elkészítés:

Keverjünk össze 1,5 csésze almapürét, 1,5 evőkanál juharszirupot, 1 fahéjrudat, 1 evőkanál szeletelt gyömbért, fél teáskanál szegfűszeget és szemes borsot és fél teáskanál szegfűbors bogyókat egy kis serpenyőben; közepes lángon felforraljuk. Vegyük le a tűzről; hagyjuk állni szobahőmérsékleten, egyszer-kétszer megkeverve, amíg kihűl, körülbelül 1 óra. Szűrjük le és dobjuk ki a fűszereket belőle.

Öntsd az almabor keveréket egyenletesen 12 jégkockatálca mélyedésbe (kb. 2 evőkanál). Fagyaszd le, amíg szilárd nem lesz, körülbelül 3 óra.

Tedd a fagyasztott almaborkockákat és fél csésze kókusztejet egy turmixgépbe. Addig dolgozzuk, amíg kásás nem lesz, körülbelül 30 másodpercig. Osszuk el 2 hűtött pohárra, és azonnal tálaljuk, ha szükséges, fahéjrúddal díszítve.

Címlapkép: Getty Images