Csíki Betyár elárulta dédanyái titkát: így készíts hamísítatlan erdélyi savanyú káposztát

Pais-Horváth Szilvia 2024. november 15. 15:08

Magad, akár egy panellakásban is készíthetsz híres-neves savanyú székely káposztát! Ha most gyorsan nekiállsz, karácsonyra vagy szilveszterre még be is érhet! A régi erdélyi asszonyok többszáz éves receptjének titkát a TikToker Csíki betyár osztotta meg.

Az első és legfontosabb, amit érdemes az elején tisztázni, hogy az igazi székelykáposztát fejesen teszik el, nem gyalulva - az más műfaj. Nem is tesznek bele se tormát, se céklát, se lila káposztát – az más recept!

Más nem is kell az erdélyi hordós káposztához, mint egy tárolóedény, ami, ha nincs kéznél egy autentikus fahordónk, akár műanyaggal is helyettesíthetünk. Ezen kívül szükségünk lesz fejes káposztákra, jó pár darabra – de nem ám akármilyenre!

Csíki betyár – ahogy Tiktok-videójában elmesélte, idén sajnos nem Erdélyből kapta a hordóba való fejes káposztát, így nem is biztos abban, hogy olyan jól sikerül majd az eltevés, mint tavaly. Pláne, hogy a hagyományos mellé lapos káposztát is sóztak rá a piacon. Az első és legfontosabb tanácsa tehát a Csíki Betyárnak: figyeljünk jobban oda, milyen káposztát veszünk a piacon, télre csak hagyományos téli káposztát érdemes eltenni! De azért szabad próbálkozni a lapossal is!

Így állj neki – így készül a savanyú káposzta, csíki módra!

A káposztákat megtisztítjuk, megpucoljuk, vagyis a külső, piszkosabb leveleket eltávolítottuk aztán megmossuk. A torzsájánál kifúrjuk a káposzta közepét. Az így kapott lyukakat durván törött, borsó nagyságú sóval megtöltjük.

Tegyünk fel közben forrni vizet, mert a káposztás hordónk aljára helyezzünk csombort (borsikafüvet) és kaprot. A fűszereket 3-4 liter vízzel forrázzuk le, hagyjuk állni, aztán várjuk meg, míg kihűl. A káposztafejeket a sóval megtöltött lyukakkal felfelé irányítva, rétegezve rakjuk be a hordóba.

3 napig hagyjuk magára a káposztákat, aztán töltsük fel teljesen a hordót vízzel. Szükség lesz egy fadeszkára is, ami rákerül, és egy káposztanyomtató kőre. Tegyük a tetejére, úgyhogy az összes fej a lé alatt legyen!

Egy hét múlva egy műanyag cső segítségével „megforgatjuk” a hordóban a levet. Ezt a műveletet régen a székeylek a facseber alján lévő csappal oldották meg. (Ahhoz, hogy egyértelmű legyen, miért is kell a cső, nézzétek meg a cikk alján a videót is!) Az elején hetente háromszor érdemes „megbugyborékoltatni” a káposztát, így összekeveredik a lé a hordóban.

Az érését a tetejét ellepő hab jelenti, amelyet le kell takarítani. Az így sózott, azaz besavanyított káposzta még nyár elejéig is simán kitart, nem romlik meg, pláne ha hűvös pincében vagy garázsban tartjuk.

Ha Halottak napja előtt készítjük, akkor karácsonyra, de legkésőbb szilveszterre már beérik a székelykáposztának való alapanyagunk:

Ez nem vágott káposzta, de ha feldaraboljuk, fejes káposztát kapunk, amit akár pityókás tokányhoz is használhatunk. Ilyenkor a káposztafejet kettévágjuk és szépen felszeleteljük. Káposztalevest is készíthetünk belőle, disznótoros húsgombóccal, kolbásszal, de akár véres hurkával is. Tormával, lilakáposztával is gazdagíthatjuk…

- mesélte még a Csíki betyár.

Nézzétek meg saját szemetekkel, hogyan álljunk neki, akár egy panellakásba, szűkös konyhába is:

@csikibetyar_official káposzta eltevés #csíkibbbicska #csíkibetyár #szekelyfold #erdely #magyarorszag #budapest #kézműves #viral #viralvideo #viraltiktok #foryoupage #foryou #rohadjonforyouba #fyp #bicska ♬ eredeti hang - CsíkiBetyár_Official

Címlapkép: Getty Images