Nagyon nem mindegy, hogy iszod a gyógyteákat: itt a titok, erről mindenkinek tudni kell

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, hogy iszod a gyógyteákat: itt a titok, erről mindenkinek tudni kell

A gyógynövények számtalan felhasználási módja közül – tinktúrák, fürdők, borogatások, pakolások, illóolaj-párologtatás - a legelterjedtebb, legtöbbek által kedvelt és legnépszerűbb alkalmazási mód a gyógynövényteák készítése és fogyasztása. Napjainkban, bár rendkívül népszerűek a gyógynövények, így a gyógynövényteák is, a témában mélyebb ismerettel nem rendelkező fogyasztók keveset tudnak arról, mitől nevezhető biztonságosnak az egyes gyógynövényteák fogyasztása, míg másoké nem. Cikkünkben ezeknek jártunk most utána.

Mi történt az ágazatban az elmúlt években?

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács összefoglalója szerint, jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt Magyarországon.

A gyógynövény ágazat egyik lába az árualap-előállítás (termelés, gyűjtés, elsődleges feldolgozás során létrejött növényi alapanyag, illóolaj), a másik a másodlagos és harmadlagos feldolgozás (intermedier termékek, gyógynövény drogok, illóolajok-kivonatok, gyógyteák, kozmetikumok, növényi gyógyszerek, étrend-kiegészítők), a harmadik a kereskedelem.

A gyógynövények, aromanövények és fűszernövények évszázadok óta a mindennapjaink részei, akár gyógyteaként, növényi gyógyszerként vagy fűszerként. Ezen túl az egészségipar, a szépségipar és az élelmiszeripar is nagy mennyiségben használ fel gyógy- és aromanövényeket, illetve azokból előállított illóolajokat és aromákat, nélkülözhetetlen alapanyagai számos kozmetikai, élelmiszeripari, gyógyászati és vegyi terméknek. Mind az ipar, mind a lakosság részéről folyamatos a gyógynövények, illetve az alapanyagok iránti igény, így a folyamatos hazai és külföldi kereslet megfelelő hátteret biztosít a termesztés bővítéséhez és a termékfejlesztéshez. Ennek ellenére komoly alapanyaghiány jellemző az ágazatra, a feldolgozó és lepárló üzemek nem tudják kihasználni kapacitásukat.

Ki gyűjti be őket? Mit gyűjtenek leginkább?

Hazánkban 120-130 növényfaj gyűjthető, ezek közül mintegy 70-80 faj kerül rendszeres begyűjtésre. A gyűjtés az elmúlt évtizedekben visszaszorult ugyan, a termelési költségek növekedésével azonban bizonyos fajok, így például a csalán és a kamilla esetében újra nő a gyűjtés jelentősége.

A feldolgozásra kerülő fajoknak ma már csupán 30-40 százaléka származik vadon termő állományok gyűjtéséből, illetve számos növényfaj esetében kizárólag vadontermő állományokból származik a felhasznált alapanyag. A gyógynövénygyűjtés mintegy öt-nyolcezer – elsősorban alacsonyan iskolázott, hátrányosabb régiókban élő – embernek ad munkát.

A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek:

hársvirág, csipkebogyó, cickafarkfű, aranyvesszőfű, csalánlevél, zsurlófű, kamillavirág, fehér ürömfű, orbáncfű, fehérmályva, feketebodza, fagyöngy, vadgesztenye. A főbb termesztett gyógynövények: mustár, mák, konyhakömény, koriander, édeskömény, csipkebogyó, szurokfű, máriatövis, ánizs, kapor, kamilla, citromfű, menta, kakukkfű, levendula, borsfű.

Nem mindegy mit és mire gyűjtünk és hogy készítjük el!

A gyógynövények számtalan felhasználási módja közül – tinktúrák, fürdők, borogatások, pakolások, illóolaj-párologtatás - a legelterjedtebb, legtöbbek által kedvelt és legnépszerűbb alkalmazási mód a gyógynövényteák készítése és fogyasztása.

Napjainkban, bár rendkívül népszerűek a gyógynövények, így a gyógynövényteák is, a témában mélyebb ismerettel nem rendelkező fogyasztók keveset tudnak arról, mitől nevezhető biztonságosnak az egyes gyógynövényteák fogyasztása, míg másoké nem.

Mikor, hogyan fogyasszuk a gyógynövényteákat?

A gyógynövényekből készült teákat elsősorban a betegségek megelőzésére, enyhe betegségtünetek megjelenésekor érdemes fogyasztani, de a kellemes aromájú és illatú, enyhe hatású gyógynövényekből (csipkebogyó, citromfű, hársfavirág) készült élvezeti teák a nap bármely időszakában fogyaszthatóak folyadékpótlás céljából.

Amikor valamilyen egészségügyi panasz miatt fogyasztunk gyógynövényteákat, akkor már előfordulhatnak megkötések a fogyasztás időpontjára vonatkozóan. Ha az étvágyunkat szeretnénk javítani, akkor étkezés előtt kb. fél órával kell a gyógynövényteát elfogyasztani (üröm, cickafark, gyermekláncfű). Ha emésztésünket szeretnénk felpörgetni, puffadást, görcsöket oldani, akkor étkezés után kell elkortyolni a teánkat (menta, édeskömény, kamilla) . Előfordulnak olyan esetek is, amikor inkább az esti órákban ajánlott a gyógynövénytea elfogyasztása. A székrekedés elleni enyhe hashajtó hatású teákat este, lefekvés előtt ajánlott inni, enyhe hashajtó hatásuk kialakulásához pár óra szükséges, így reggelre fejtik ki hatásukat. Hasonlóan a nyugtató, altató teák (citromfű, levendula, macskagyökér) fogyasztásának ideje is este van, a gondtalan éjszakai pihenés elősegítésére lefekvés előtt kb. másfél órával érdemes fogyasztani őket. Később már semmiképp se, hogy az alvást ne kelljen mosdóba járással megszakítani. Lefekvés előtt közvetlenül nem ajánlott a gyógynövényteák fogyasztása, különösen igaz ez a vízhajtó hatású gyógynövényekre és tea keverékekre.

Hogy készítsük el a gyógynövényteákat?

A gyógynövényteák elkészítésénél mindig figyelembe kell venni azok hatóanyag-tartalmát, és úgy kell teánkat elkészíteni, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben, károsodás nélkül oldódjanak ki a hasznos komponensek. A gyógynövénydrogok közül a gyökereket, kéregdrogot vagy terméseket tartalmazókat forrásban levő vízhez adjuk, és még pár percig forraljuk, a folyamat eredményeként gyógynövény főzetet kapunk. Így az keményebb növényi szövetekből is kioldható a hatóanyag-tartalom. Virágzatokból, levelekből, virágos leveles hajtásokból, könnyebben kivonhatók a hatóanyagok, ilyenkor elegendő forrázatot készítenünk, akárcsak a fekete teához hasonlóan. Azaz a gyógynövény drogot forrásban lévő vízzel leforrázzuk, majd kb. 5-10 percig állni hagyjuk. Érdemes lefedni közben a forró italt, így a jótékony hatású illó összetevők nem illannak el belőle.

Bizonyos hőérzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógynövényeknél, amilyen a csipkebogyó is C-vitamin tartalma miatt, a gyógynövény drogot szobahőmérsékletű-langyos vízben kell áztatni, hogy vitamin tartalma ne károsodjon. Szintén hideg vízben áztatjuk (3-4 órán keresztül) a nyálkatartalmú gyógynövényeket (pl. mályva) és a fehér fagyöngyöt (maximum 2 órán keresztül). Ha mégis kétségünk van egy-egy konkrét tea, vagy teakeverék esetén a megfelelő elkészítési módról, segítségünkre lesz a termék csomagolása: a gyártók rendszerint feltüntetik az elkészítésre vonatkozó útmutatást és az esetleges figyelmeztetéseket, korlátozásokat is a csomagoláson.

Mikor fogyasszuk el az elkészült teát?

Az forrázással, főzéssel, vagy hideg vizes áztatással elkészített gyógyteánkat frissen, közvetlenül az elkészítés után érdemes fogyasztani, ugyanis ekkor a leghatékonyabbak. Az állás során bizonyos, főként illékony hatóanyagok eltűnhetnek, vagy átalakulhatnak a teákban.

Ha élvezeti teaként fogyasztjuk a gyógynövényteát, akkor más a helyzet: akár órákkal később, vagy jeges teaként lehűtve is fogyaszthatjuk az elkészített italokat, élvezeti értékükből, ízükből, aromájukból mit sem veszítenek és a nyári melegben remek szomjoltóként is szolgálhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyógytea

gyógytea fogyasztás

gyógytea készítés

gyógyteák

teakészítés

gyógynövények