A karácsonyi időszakban, bár az emberek igyekeznek a legjobb ételeket kínálni szeretteiknek, sokaknál előfordulhat, hogy az ünnepi költekezést követően pénzügyi korlátokba ütköznek. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy olyan étkezési lehetőségeket találjunk, amelyek nemcsak pénztárcabarátok, hanem a megmaradt alapanyagokat is jól hasznosítják - a Pénzcentrum Farkas Richárdot, a Penny üzletlánc séfjét és Szabó Adriennt, a Lidl dietetikusát kérdezte meg arról, hogy milyen "spórolós" ételeket javasolnak az ünnep végi, két fizetés közötti időszakra.
Szerencsére az otthon található alapanyagokból és a maradék karácsonyi menüből is könnyedén készíthetünk ínycsiklandó, laktató és pénztárcabarát fogásokat. Azokra is gondoltunk, akik nem szeretnének túlköltekezni, de szeretnék, ha az étkezésük ugyanúgy ünnepi hangulatot sugározna. A legfontosabb felmerülő kérdéseket Farkas Richárd, a Penny séfje, valamit Szabó Adrienn dietetikus a Lidl-től válaszolta meg a Pénzcentrum kérdéseire.
Az első és legfontosabb kérdés tehát adott: vajon hogyan lehet a karácsonyi vacsoráról megmaradt ételeket, például sült húsokat, halételeket, köreteket vagy desszerteket kreatívan újrafelhasználni?
Mint Szabó Adrienn elmondta:
Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a sárgarépa zöldje ehető. Pedig az, így beletépkedhetjük salátába, csinálhatunk belőle pesztót, készülhet belőle díszítés a levesre, főzelékre, vagy színesítheti a rizottót is. Bátran vigyük magunkkal a karalábé levelét is, mert ehető! Salátába nyersen vagy blansírozva is rakható, krémlevesbe turmixolható, de úgy is felhasználhatjuk, ahogy a rakott káposztához a káposzta leveleit.
Farkas Richárd pedig a zöldségalaplé az egyik kedvence. A séf felhívta a figyelmet, arra, hogy alaplé készülhet a leeső húsrészekből (csont, hártya, ín) sütőben besütve majd kifőzve. Az alaplé aztán hús alapú levesbe (húsleves, gulyás), pörköltbe vagy mártásba kerül.
A lényeg, hogy mindenre alapanyagként tekintsünk, ne hulladékként. Persze egy-egy fogás tovább is fejleszthető, így például a mindenki által ismert mákos bejgli maradék akár gubában is végezheti. Továbbá a húsok és halak is kerülhetnek salátába, szendvicsbe vagy más elemként szintén főfogásba, mondjuk a megmaradt hús a rizses húsba. Kiemelten fontos megtervezni a menüt, egyrészt, hogy hatékony legyen a bevásárlás, másrészt, hogy elkerüljük a maradék képződését. Például, ha tudjuk melyik nap megyünk vendégségbe, akkor nem készülünk étellel, ha pedig vendégeket várunk, a létszámnak megfelelően főzzünk.
– mondta el.
A zöldségeknél maradva Szabó Adrienn kiemelte:
A brokkoli és a karfiol szára, valamint a levele is ehető. A szárát kissé pucoljuk meg, és a zsenge belső részt rágcsáljuk el nyersen, vagy mehet az is a levesbe, de ne dobjuk ki. A karfiol levele megsütve is nagyon finom. Ha megmaradtak a levesben főtt zöldségek, abból ízlés szerint alakítva kiválóan alkalmas kencék készítésére, például kis mustárral és tejföllel összenyomva, kikeverve vagy plusz fokhagymával ízesítve joghurttal/tejföllel turmixolva.
– hangzottak el a praktikus tanácsok.
Ha pedig már unalmas két nap után a paradicsomszószos tészta, nem kell új adag tésztát főzni a szószhoz, egy kis átalakítással melegszendvicset, pizzaszószt, vagy akár levest is lehet belőle készíteni – tette hozzá.
Hogyan találjuk meg az arany középutat a spórolás és a minőségi étkezés között?
Szabó Adrienn is arra hívta fel a figyelmet, hogy bár nehéz egyensúlyozni a spórolás és a körültekintő étkezés között, azért nem lehetetlen:
Szeretünk jókat enni, minőségi alapanyagokból főzni, és közben spórolni sem lenne rossz. Aztán amikor kimegyünk a konyhába, hogy összedobjunk valamit, gyakran elfog bennünket a „de nincs itthon semmi” érzése. Mi erre a megoldás? A jó bevásárlólista!
– hangzott el a hasznos tanács.
A Lidl dietetikusa két bevásárlólista elkészítését javasolja: az egyiken olyan áruk szerepeljenek, amelyek hosszan elállnak, így érdemes betárazni belőlük a kamrába. Ezeket elég ritkábban beszerezni, havonta, vagy akár csak kéthavonta, attól függően, hogy állnak az otthoni készleteink.
Érdemes arra is figyelni, hogy ha például a bulgur gyorsan fogy, de közben a kölest még ki sem bontottuk, akkor nem ettünk elég változatosan, vagyis eljött a köles ideje. A másik listánkon szerepeljenek azok az élelmiszerek, amelyeknek rövid a fogyaszthatósági ideje, és jellemzően hűtőben kell tárolni őket.
– tette hozzá Szabó Adrienn
Melyik az a három alapvető alapanyag, amit mindig érdemes otthon tartani, hogy gyors és olcsó ételeket készíthessünk?
Farkas Richárd szerint jó, ha van néhány szárazáru otthon, mint rizs, lencse vagy tészta, de a fagyasztott alapanyagok is praktikusak. Ugyanakkor mindenkit inkább arra buzdítanék, hogy vásároljon frissen, mindig annyit, amennyire tényleg szüksége van, és tervezzen előre a főzéshez.
Címlapkép: Getty Images