Nem sütöttél semmit karácsonyra, mégis szeretnéd valamilyen házi édességgel kínálni vendégeidet a karácsonyfa alatt? Aggodalomra semmi ok, máris kimentünk a szorult helyzetből a Raffaello golyó filléres, gyors, sütés nélküli receptjével. Nézzük, hogyan készül a kókuszgolyó fehér színű párja, a házi Raffaello golyó, a közepében hántolt mandulával!
Az ünnepek előtt sokan toporgunk tanácstalanul a konyhában: mégis mivel kínáljuk a családunkat, barátainkat, ami kellőképpen ünnepi hangulatú, nem a boltból vettünk, hanem mi készítettük, mégis olcsó, gyorsan elkészül, és lehetőleg még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá? Ha nem szeretnénk órákon keresztül a konyhában szöszmötölni a klasszikus bejgli, a házi kürtőskalács vagy a mákos guba receptjével, érdemes a megúszósabb desszertek felé fordulnunk: erre az esetre kiváló alternatívát nyújt számunkra a kókuszgolyó mellett a „Raffaello golyó” receptje.
Recept: Raffaello golyó
Hozzávalók
- 200 g tejpor
- 100 g kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 200 g kókuszreszelék + egy kevés a forgatáshoz
- 125 g sütőmargarin
- 1-1 db mandula a golyók közepébe
- 1 dl víz
A Raffaello golyó elkészítése
- A Raffaello golyó készítése még a kókuszgolyónál is egyszerűbb: forraljuk fel a vizet egy lábasban, oldjuk fel benne a cukrot és a vaníliás cukrot.
- Ebbe a sűrű cukoroldatba keverjük bele a pontosan kimért tejport, a margarint és a kókuszreszeléket is. Keverjük össze az egészet alaposan, majd tegyük félre hideg spájzba vagy a hűtőbe kihűlni.
- A mandulaszemeket (kb. 100 g mandulára van szükség) kb. 3-4 percen keresztül főzzük elő (különben túl kemény lenne), ezután egyszerűen húzzuk le a héját és hagyjuk ezt is teljesen elhűlni.
- Ha minden alapanyag hideg, akkor formázzuk meg a kis golyócskákat, mindegyik közepében rejtsünk el egy-egy szem hántolt mandulát, végül forgassuk a golyókat kókuszreszelékbe. Tálalásig tároljuk hűtőben!
Címlapkép: Getty Images