Korábban több cikkben is foglalkoztunk azzal, milyen fura vagy épp különleges nevű receptek maradtak fent a magyar receptes füzetekben. Most viszont arra voltunk kíváncsiak, melyek voltak a régi korok közkedvelt alapanyagai, amire ma már azt mondjuk, hogy túl bizarr és fura.
Kutakodtunk a hagyományos, magyar receptek között és rá kellett jönnünk, a magyarok hihetetlen leleményességgel használták fel az állatok minden apró porcikáját és fűszerezték ezeket különlegesebbnél különlegesebb fűszernövényekkel. De talán, ami még ettől is lenyűgözőbb az az, hogy a most bemutatt ételek receptjei nem merültek feledésbe, sokan még most is előszeretettel készítik és fogyasztják őket.
A régi korokra igaz volt a mondás, hogy semmit nem pazaroltak el, minden egyes falatot feldolgoztak az adott alapanyagból, semmi nem veszett kárba. Ugyan ma már inkább a nemesebb részeit fogyasztjuk az állatoknak, régen erre egyáltalán nem ügyeltek. Minden részből készülhetett valamilyen fonomság, főleg a nehezebb, szűkebb időszakokban. Ha belegondolunk, sokunk nagyszülei mai napig készítenek velős pirítóst vagy savanyú nyelvlevest, amibe disznó- vagy marhanyelv került sőt, az állatok szívéből bármikor összedobnak a nagyik egy pörköltet, de akár egy hagymásvér sem jelent túl nagy erőfeszítést számukra.
Éppen ezért, hogy felelevenítsük a régi korok hagyományait, megnéztük, találunk-e recepteket a legkülönlegesebb alapanyagokhoz. Lássuk, mit hoznak össze a mai háziasszonyok a régi idők legkedveltett receptjeiből.
- Tüdőleves: A megmosott húst és a belsőségeket alaposan megtisztítjuk a nemkivánatos részektől. (Vastag erek, zsiradékok, inak és egyéb oda nem illő dolgok.) A tüdőt pár percig főzzük, hogy könnyebb legyen felszelni, de sok habképző anyag is távozik. Aztán kockákra vágunk minden húsfélét és hidegvízben (nagy fazékban) feltesszük főni. Amíg felforr, megtisztítjuk a zöldségeket. A répát és a petrezselymet hasábokra, a burgonyát kockára vágjuk. A paprikát és paradicsomot hosszában behasítjuk, a petrezselyem zöldjéből aprítunk valamennyit, és ezt félretesszük. Ha felforrt a levesalap, lehabozzuk, hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük a hozzávalókkal és lassan (csak gyöngyözzön, ne legyen zavaros) főzzük. Kihalásszuk a hagymát, a paradicsomot, a paprikát, a zellerzöldet és a babérlevelet. Utána a tejfölt elkeverjük pár kanálnyi forró levessel. Hozzáöntjük a többihez, beleszórjuk az aprított petrezselymet. és jól átforraljuk.
- Pájsli: Itt a disznóvágások ideje és nagyon sokan szeretik, el is készítik ezt a finom ételt. A belsőségeket és a húst megmossuk, feltesszük egészben (kivétel a lép, azt 1órányi főzés után tesszük bele) főzni a fűszerekkel együtt. Fedő alatt puhára főzzük, majd kivesszük a húsokat hűlni. Ha a húsok kihűltek, a tüdőből a hörgőket eltávolítjuk. A megtisztított húsokat vékonyra daraboljuk, és félretesszük. Lábosban a cukrot karamelizáljuk, aztán félrehúzzuk a tűzről. Beletesszük a zsírt, apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Ezután a lisztet is belekeverjük, és rántást készítünk belőle.
A leszűrt hús főzőlevével felöntjük, ízesítjük mustárral, a citrom levével, sóval (ha szükséges). Kb. 15 percig főzzük. Végül beletesszük a húsokat és a tejfölt, és összefőzzük. - Sült dagadó: Minden hozzávalót feldarabolunk. Kacsasütőbe tesszük a zöldségeket, megvegetázzuk, összekeverjük, rátesszük a dagadódarabokat, ezt sózzuk és borsozzuk, majd rátesszük a gombát, meglocsoljuk olajjal és öntünk rá 2-3 dl vizet és készre sütjük.
- Körömpörkölt: A sertéslábakat a hentessel keresztben és hosszában is elvágatjuk. Otthon aztán jól megmossuk, a kisebb szőröket leégetjük róla vagy kivágjuk.
Az olajon a kockára vágott vöröshagymát kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fokhagymát. Őrölt pirospaprikával, csipet borssal, sóval fűszerezzük.
Beletesszük a sertéslábakat és jól átkeverjük az egészet. Mindezt többször ismételjük, addig, amíg újra el nem kezd melegedni a lábos tartalma. Ekkor ráöntjük az 1,2 liter vizet és lassú tüzön főzzük, épp hogy rottyanjon, körülbelül 4 órát. Amikor már ragadós, cuppogós, beleöntjük az 1 dl vörösbort, beletesszük az 1 kg krumplit. Ha a krumpli megpuhult, tálalhatjuk. - Rántotta velőből: Az agyvelőt megmossuk és szűrőben hagyjuk lecsepegni. Közben a vöröshagymát szálasra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon. Amikor már szép üveges, hozzáadjuk az agyvelődarabokat, 5 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre sütjük, sózzuk, borsozzuk. Felverünk pici sóval 4 tojást (ez az agyvelőmennyiség elbír 4 tojást), majd ráöntjük a hagymás velőre, és kocsonyásodásig sütjük. Petrezselyemzölddel bőven meghintjük, rátekerünk még egy kis borsot, kovászos uborkával vagy bármilyen lezser salátával tálaljuk.
- Velős lecsó: A velőt megtisztítjuk, lehúzzuk róla a hártyát. A paprikát 1 cm karikákra, a paradicsomot pedig kockára vágjuk. A hagymát apró kockára vágjuk, és a zsíron megdinszteljük majd levesszük a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát és pici vízzel felöntjük. A paradicsomot és a paprikát hozzáadjuk sózuk, borsozzuk, belevágjuk a szárazpaprikát. Visszatessszük a tűzre és puhára főzzük a paprikát kb. 10 -15 perc alatt. Arra ügyeljünk, hogy víz ne maradjon rajta! Ekkor beletesszük a velőt és kb. 10 perc alatt sűrű kevergetés közben készre főzzük.
- Ludaskása: A libaaprólékot megtisztítjuk. Ha nagyon zsíros lenne az aprólék, akkor a felesleges zsírt eltávolítjuk a húsról. A zöldségeket, a répát és a fehérrépát megtisztítjuk, majd közepes vastagságú karikákra vágjuk. A libahúst feltesszük főzni 2 liter hideg vízbe. Hozzáadjuk a fűszereket, a babérlevelet, a sót, a borsot, fokhagymát és az 1 fej vöröshagymát. Amikor a libahúsunk félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldséget és a sárgarépát, majd tovább főzzük, amíg a zöldségek is félig megpuhulnak. Amíg a zöldségek és a hús tovább fő, a gombákat felszeleteljük és grillserpenyőben mindkét oldalát meggrillezzük. Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd a rizst jól átforgatjuk rajta. Amikor a zöldségek is félig megpuhultak, hozzáadjuk a libaaprólékhoz a zöldborsót, gombát és a hagymás rizst. Figyelni kell arra, hogy a rizs mennyisége ki legyen mérve a folyadékhoz, így biztosan nem lesz ragacsos az elkészült ludaskásában. Közép meleg sütőben (170 C) az edényt letakarva kb. 20-30 percig sütjük, amíg a rizs a folyadékot nem szívja magába. Ha elkészült a ludaskásák, fűszerezzük kevés frissen reszelt szerecsendióval.
Ha nem akarsz lemaradni arról, hogy készül az igazi, autentikus puliszka, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is, hiszen Szarka Zsófi és Wurmbrandt András most ennek jár utána. Kövesd a pénteken megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit! Gasztronómiai kalandozásunk következő finomsága a puliszka lesz
Címlapkép: Getty Images