Fillérekért kapható a szezon slágergyümölcse: így készíts belőle tökéletes lekvárt, házi ivólevet!

Tóth Viktória   
  Megosztom
Fillérekért kapható a szezon slágergyümölcse: így készíts belőle tökéletes lekvárt, házi ivólevet!

Ahogy a legtöbb hazai gyümölcs esetében ezt elmondhatjuk, idén extra korán kezdődött a sárgabarack szezonja is, ami azt jelenti, hogy már most, június végén úton-útfélen, tömegével megvásárolhatjuk a magyarok egyik kedvenc befőzőgyümölcsét, ráadásul a szezon egyik legolcsóbb finomságáról van szó. Mit jelent mindez? Hát azt, hogy itt az ideje befőzni!

Kipróbált receptjeink során bemutatjuk, hogyan készül a mézédes sárgabaracklekvár és a rostos sárgabarack ivólé, illetve utánajárunk annak is, hogyan készíthetünk ízletes szörpöt sárgabarackból – egyszerűbb feladat, mint azt a legtöbben gondolnánk, ráadásul a három munkafolyamatot egyszerre is elvégezhetjük, így nem kell napokon keresztül bajlódnunk az alapanyaggal. Na de hogyan fogjunk hozzá, mire figyeljünk, ha sárgabarackkal dolgozunk? Mit érdemes tudnunk az alapanyagról: Hámozzuk, ne hámozzuk, mekkorára vágjuk, mennyi cukrot adjunk hozzá? Minden kérdést megválaszolunk!

Amit a sárgabarackról eddig nem tudtál

A sárgabarack (avagy kajszi, kajszibarack) egy Közép-Ázsiából, feltehetően eredendően Kínából származó barackfajta, közeli rokonai közé soroljuk az őszibarackot és a szilvát, de a mandula sem áll távoli rokonságban tőle. A sárgabarackkal a magyarok a török megszállás ideje alatt ismerkedtek meg, hiszen, ahogy ez megannyi tipikusan magyaros élelmiszerünkre igaz, jóformán minden „újdonságot” a török kereskedők hoztak be a Kárpát-medence térségébe.

A „barack” szó egy szláv eredetű kifejezés, az oszmán-török eredetű „kajszi” és „sárga” előtagokat a barackunk azért kapta, hogy megkülönböztethessük így az őszibaracktól (maga a „kajszi” önmagában is gyümölcsöt jelent). A kajszibarack a legértékesebb hazai gyümölcseink közé tartozik, tipikusan frissen, üdítőitalok, befőttek és lekvárok, illetve pálinka formájában fogyasztjuk – azonban egyes fajtáknak a magbelét is hasznosítják és olajat is sajtolnak belőle, amit a szépségipar hasznosít.

A világ legnagyobb kajszibarack termelője Ausztrália, őt Törökország, majd Üzbegisztán követi; Európában évente nagyjából 700 ezer tonna sárgabarack terem, ebből Magyarország az időjárás függvényében 10-30 ezer tonna előállításáért felelős. A hazai vidékeken leggyakrabban a Duna-Tisza közén termesztik.

Sárgabarack, avagy kajszi, kajszibarack
Sárgabarack, avagy kajszi, kajszibarack

Miért egészséges a sárgabarack?

A sárgabarack egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú nyári nassolnivaló (34 kcla/100g), magas rosttartalma miatt pedig beleink egészsége szempontjából is jó választás. A kajszi nagy mennyiségű béta-karotint, luteint és zeaxantint tartalmaz (ezek mind erőteljes antioxidánsok, amelyek segítenek a testben levő szabad gyökök elleni küzdelemben), emellett igen gazdag A-, C- és E-vitaminokban, illetve káliumban (utóbbi az aszalványban még koncentráltabb mennyiségben megtalálható).

A sárgabarackban található vitamin-, ásványianyag- és antioxidánskoktél hozzájárul bőrünk és szemeink egészségének a fenntartásához, emellett mindenképpen érdemes fogyasztanunk általános emésztésjavító és immunerősítő hatása miatt is. Nyáron mindenképpen fogyasszuk bőséggel, mert kiválóan hidratálhatjuk vele szervezetünket, sőt, még a szív- és érrendszer működését is serkenti. Kell ennél több?

A sárgabarack fa ültetése és gondozása

A sárgabarackot a magyarság a középkor-késő középkor óta termeszti, az első kajszifák még a Hódoltság idejében kerültek be először az úri kertekbe, hamarosan pedig elérhetővé vált az egyszerű emberek számára is, akik azonnal felfedezték az ízletes gyümölcsökben rejlő lehetőségeket. A középkor óta a kajszinak számos magyar nemesítésével is találkozhatunk, a legnépszerűbb fajták közé soroljuk – többek között – a Budapest kajszit, a Ceglédi aranyat és a Ceglédi bíbort, a Harmatot vagy például a Gönci magyar kajszibarackot. A nemzetközi fajták közül a magyar kertekben is nagyon gyakran találkozhatunk a Bergeron, a Carmingo vagy a Goldrich fajtákkal.

A kajszibarack, ha a növényt vizsgáljuk, a rózsafélék családjába tartozik, fája 4-8 méter magasságúra nő meg, jellegzetes levelei rendszerint szíves vállból indulva széles tojás alakúvá válnak, kihegyezett végűek és fűrészesek; a fák virágai fehérek vagy halványpirosak – a hazai gyümölcsfák közük ő virágzik a legkorábban, ami viszont azzal jár, hogy a virágok könnyen elfagyhatnak. A kajszinak sajnos nem túl jó az ökológiai alkalmazkodóképessége, így elég gyakran előfordul, hogy a fánk csak szűkösen terem.

A kajszifát érdemes levegős, kissé meszes talajba ültetni (a mészszegény, savanyú talajokon nem termeszthető eredményesen), illetve figyeljünk oda arra is, hogy egy magas fény- és hőigényű faféléről van szó, így csak olyan helyre ültessük, ahol ezek az igények kielégülhetnek. Habár aránylag kényes gyümölcsfáról van szó, az öntözésre nem igényes, szárazságtűrő képessége rendkívül jó – azonban a legnagyobb aszályok idején még őt is megéri megöntözni.

A sárgabarack szüretelése, tárolása és feldolgozása

A sárgabarackok tipikusan gömbölyded vagy lapított alakú (fajtától függően középbarázdával), élénk narancssárga, bíbor bemosottságú gyümölcsök, héjuk hamvas, közepükben egy darab csonthéjas mag található. A sárgabarack szezonja tipikusan június végétől július végéig tart, azonban idén nagyjából két héttel korábban megindult a barackszezon, így már javában kaphatók az érett gyümölcsök a boltokban és a piacokon.

A szüretelés során ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsöket szellős ládába vagy kosárba gyűjtsük, vigyázva, hogy ne nyomódjanak össze, mert attól gyorsabban romlanak. A leszüretelt/megvásárolt barackot célszerű hőtőben tartani és 1-2 napon belül elfogyasztani vagy feldolgozni. Az őszibarackkal ellentétben a sárgabarackot nem szokás meghámozni, a gyümölcsök cukortartalmától (5-30%) függ, hogy mennyi cukrot érdemes hozzáadnunk.

A barackkal egyébként a konyhában nem sok dolgunk van: válogassuk ki az egészséges darabokat, mossuk meg és magozzuk ki, majd szeleteljük fel őket, ha szükséges – ezután máris készülhet belőle az étel/ital, a sütemény vagy az olyan házi készítmények, mint a baracklekvár. Feldolgozás ide vagy oda: ne felejtsünk el pár szemet nyersen is elfogyasztani belőle, hisz, ahogy a fentiekben is jeleztük, a kajszi nagyon egészséges!

Mi mindenre használhatjuk a sárgabarackot?

A kajszibarack egy kellemesen édes és savas, magas rosttartalmú idénygyümölcs, amit rengeteg különféle édes, vagy akár sós étel készítéséhez is használhatunk. Habár a kajsziból gyakran készítünk különféle befőtteket és egyéb házi tartós élelmiszereket – pl. lekvárt, ivólevet, szörpöt, csatnit stb. – mindenképpen érdemes a szezonjában különféle süteményekhez is felhasználni (pl. gyümölcstorta, gyümölcspiskóta, mousse, de remekül illik a túrós desszertekhez is).

A barackot nem szabad kifelejtenünk a szezonális előételekből, főételekből vagy köretekből sem: ilyenkor készíthetünk csak igazán finom barackkrémlevest vagy barackos gyümölcslevest, de ízletes barackos csirkemellet vagy például barackkal, fetával töltött húsroládokat is összedobhatunk. A barack a különféle salátákban is remekül megállja a helyét: készíthetünk belőle akár gyümölcssalátát, akár zöld levessalátához is hozzáadhatjuk.

A barackot gyakran aszalják is – aszalt formában szintén bármilyen süteményhez vagy édes reggelihez fogyaszthatjuk – illetve készítenek belőle gyümölcsbort, baracklikőrt és barackpálinkát is. A sok finomság mellett azonban kanyarodjunk vissza eredeti témánkhoz, azaz a befőzéshez, és nézzük, hogyan készül a házi sárgabaracklekvár, a sárgabarack ivólé és a barackszörp!

Házi sárgabaracklekvár
Házi sárgabaracklekvár

Recept: Sárgabaracklekvár

Első receptünk nem más, mint a hagyományos, utánozhatatlan sárgabaracklekvár, amiről bizton állíthatjuk, egyik magyar sem fogja visszautasítani, legyen szó palacsintáról, kalácsról (kóstoltad már a diós-baracklekváros babkát? ha nem, itt az ideje!), süteményről vagy egy egyszerű lekváros kenyérről. Tipp: az eredeti, nagymamaféle baracklekvár hosszas órákon keresztül készült az üstben – ha ennyire elhivatottak nem vagyunk, nyugodtan használhatunk a lekvárunkhoz egy kevés dzsemfixet is!

Hozzávalók

  • 2 kg sárgabarack (megtisztítva)
  • 800 g kristálycukor
  • 1 csomag dzsemfix 4:1, ha szükséges

A baracklekvár elkészítése

Mossuk meg alaposan a barackokat, majd magozzuk ki és aprítsuk fel őket durván, majd máris mehetnek a fazékba (nem kell meghámozni). Adjuk hozzá a barackhoz a kristálycukrot (a megadott mértékegységnél nyugodtan használhatunk többet is, ha nagyon édesen kedveljük), majd kezdjük el az egészet főzni, sűrű kevergetés mellett. Vigyázat: a baracklekvár nagyon könnyen odaég az edény aljára, ha nem keverjük elég szorgosan!

A kész sárgabaracklekvár
A kész sárgabaracklekvár

A nagyi-féle, eredeti baracklekvárt addig szokás főzni, amíg a lakvár olyan szinten be nem sűrűsödik, hogy jóformán már keverni sem bírjuk – ha van hozzá elég időnk és kedvünk, nyugodtan szánjunk rá 2-3 órát, hiszen a boltban ilyet tényleg nem árulnak. Ellenkező esetben – ahogy mi is tettük – főzzük a lekvárt addig, amíg a barack teljesen szét nem esik és a folyadék le nem redukálódik olyan mértékűre, hogy már állandóan keverni kell (kb. 40-60 percet vesz igénybe ekkora mennyiségnél).

Ha ezzel megvagyunk, botmixerezzük le a baracklekvár alapját, majd adjuk hozzá a dzsemfixet, hogy ezzel feljavítsuk az állagát. Ezután dermesszünk ki egy kanálnyit a hűtőben egy tányéron, hogy ellenőrizzük, hogy megfelelő lett-e az állaga. Ha ezzel megvagyunk, adagoljuk ki a lekvárt csírátlanított üvegekbe, állítsuk fejtetőre 10-15 percre, végül hűtsük ki őket száraz dunsztba téve, és másnap már mehetnek is a kamra polcaira!

Sárgabarack ivólé
Sárgabarack ivólé

Recept: Sárgabarack ivólé

Ha már sárgabarackkal foglalkozunk, az ízletes ivóléről se feledkezzünk meg, amit szuperegyszerű házilag is elkészíteni: semmilyen különleges alapanyagra nincs hozzá szükségünk, ellenben megéri az ivóleves üvegekből az év során jó előre betárazni! Jól behűtve el sem tudunk képzelni ennél kellemesebb nyári frissítőt.

Hozzávalók

  • 1 kg sárgabarack (megtisztítva)
  • 3 l víz
  • 500 g kristálycukor
  • 1 tk citromsav, ha szükséges

A barackos ivólé elkészítése

Tisztítsuk meg és magozzuk ki a barackot, majd tegyük őket egy nagy fazékba és öntsük fel kb. 3 liter vízzel (ez annyi, amennyi a barackokat bőségesen ellepi, nagyjából a barack térfogatának a duplája. Egyszerűen főzzük meg a vízben a barackokat addig, amíg teljesen szét nem esnek benne, és már kész is az alap. Egy botmixer segítségével dolgozzuk simára az egészet. Amennyiben szörpöt is szeretnénk készíteni, ebből a tömény, barackos léből vegyünk ki egy fél literrel és leszűrve tegyük át egy másik fazékba.

A maradék ivólé-alaphoz adjuk hozzá a cukrot (mi fél kilót adtunk hozzá, de készíthetjük több és kevesebb cukorral is), illetve egy kevés citromsavat, ha szükséges (például, ha a barack nagyon édes, nem savanykás) és oldjuk fel benne a cukrot, közben főzzük gyöngyözve. Porciózzuk ki csírátlanított üvegekbe, zárjuk le a fedelüket, majd főzzük be őket egy fazék gyöngyöző vízbe állítva (az edényt béleljük ki konyharuhával!).

Hűtsük ki az ivóleveket ebben a vízben (nedves dunsztban), majd másnap már fel is rakhatjuk a kamra polcaira. Problémamentesen elállnak hónapokig, azonban, miután kibontottuk őket, fogyasszuk el néhány napon belül. Fogyasztás előtt tegyük az üvegeket hűtőbe!

Recept: Sárgabarackszörp

Abban az esetben, ha van még egy kis energiánk, és maximálisan ki akarjuk használni a barackszezont, készítsünk egy kis szörpöt is! A barackszörp készítése ugyanolyan egyszerű, mint például az eperszörpé vagy a bodzaszörpé – lássunk is neki!

Hozzávalók

  • 5 dl a barackos léből
  • 500 g kristálycukor
  • 1 ek citromsav

A barackszörp elkészítése

Vegyük elő a leszűrt baracklevet, majd adjuk hozzá a cukrot és főzzünk belőle 1:1 arányú cukorszirupot. Adjunk hozzá kb. 1 evőkanálnyi citromsavat, majd kóstoljunk rá (vízzel hígítva, mint bármilyen szörp esetében) – ha szükséges, savanyítsuk tovább. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy elkészültünk, töltsük a barackszörpöt csatos üvegekbe, majd hűtsük ki száraz dunsztba téve.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztromesék

befőzés

lekvár

sárgabarack

kajszibarack

kajszi

baracklekvár

szörp

ivólé

recept

receptek

egészség