„Az Európai Unióban 65 ezer hektáron termesztik, és az éves termésmennyiség 700 ezer tonna. Magyarországon évente 30 ezer tonna kajszibarackot termelnek, de hideg időjárás, vagy a virágzáskor jelentkező fagyok esetén ez visszaeshet 10 000 tonnára, mint 2018-ban"
– a tavalyi fagykár az internetes lexikonba is bekerült a „kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack" szócikk alatt.
2018-ban a legjobban ezt a gyümölcsöt tizedelte meg az időjárás. Egy évvel korábban sem volt sokkal jobb a helyzet, ami a csonthéjas gyümölcsöket illeti. 2017. március 27-én mínusz 3–5 fokot is mértek, április 19-én pedig havazott, írja a Délmagyar.hu.
A kajszifák szempontjából most nincs különösebb probléma. Kedden is jó volt az idő, járják a méhek a virágokat, komolyabb lehűlés nem várható. Jövő szerdára mutat az előrejelzés nullafokos esti hőmérsékletet.
– mondta el Sipos József növényorvos, méhész.
A szakember szerint a méhek szempontjából nézve a téli hőmérséklet az áttelelés tekintetében kedvező volt, viszont az atkapopuláció szaporodási lánca nem szakadt meg. Meggyengültek a méhcsaládok. Mint ismert, tavaly jelentős méhpusztulás volt Magyarországon. A méhek most már intenzíven mozognak, és hordanak is, a fűz, a mogyoró, a mandula után egyszerre, robbanásszerűen kezdett virágozni a kajszi.
A vásárhelyi növényorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy ez sok szempontból érzékeny fázis. A 12–14 napig is virágzó sárgabarackfákat nem csak a fagy viselheti meg. Fagypont fölötti éjjeli hőmérsékleten is megfázhat a virág. A fák érzékenyebbek a gombabetegségekre is ilyenkor, a monília a virágon keresztül is terjed.
Ilyenkor permetezni csak méhkímélő szerekkel szabad.
– mondta Sipos József.
Olyan időjárás, ami minden növénynek megfelel, sosem lesz: a sárgabarack például jól tűri a szárazságot, de sok más növény megreked a fejlődésben a mostani aszály miatt. És ahogy komoly lehűlésre, úgy jelentős esőre sem lehet számítani mostanában. Ilyen körülmények között – figyelmeztet a növényorvos – oda kell figyelni arra, hogy a talaj maradék nedvessége megmaradjon.