Ahogy a portál beszámolt róla, hatalmas drágulás tapasztalható a csirkemellet illetően.
A Lehel téri piacon szerdán a 2800 forinthoz közelített, a Fény utcai piacon 2250 forintért adták a csont és bőr nélküli filét. Ez drámai fejlemény, különösen annak fényében, hogy az utóbbi pár évben nemigen drágult a baromfi, a KSH statisztikája szerint 2016 elején 1520 forintba került a csirkemellfilé kilója átlagban, az idén év elején pedig mindössze 1400 forintba. Vagyis a piacokon pár nap alatt nagyjából megduplázódott az ár
- írja a 24.hu.
Hogy ez miért van, arról az árusok a következőket mondták:
- A Fény utcai piacon az egyik árus úgy nyilatkozott, hogy 10 kiló csirkemell helyett 2 kilót kapott, viszont a bérleti díjat ugyanúgy ki kell termelnie. Éppen ezért nem tud mit tenni, árat kell emelnie.
- A Lehel téri árusok, szintén az áruhiányra panaszkodtak, de azt is kihangsúlyozták, úgy gondolják, hogy heteken belül hasonló áron lesz minden.
A boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből. Kaptak olyan jelzést, hogy a csirkemellnél van drágulási hullám, de hogy milyen mértékű, az boltonként mindig eltérő. Hozzátette, önmagában az nem bűn, ha a kereskedő árat emel, az a kérdés, hogy miért – a hatóság dolga megvizsgálni, hogy tisztességes volt-e az áremelés
- mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
Ezzel szemben nem tud hiányról a területet felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
A kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, a szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított. A tárca állandó kapcsolatot tart a kereskedelmi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival, változatlanul türelmet és nyugalmat, az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzését kéri mindenkitől
- közölték.
Amit érdemes tudni, hogy a fogyasztóvédelem kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a rendkívüli áremelések, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében.
Indokolatlan ez az ár, biztosan fognak találni olcsóbban bármelyik kiskereskedelmi láncban, csak legyenek egy kis türelemmel. Nincs hiány hazai alapanyagból, a baromfitermelők, vágóhidak normálisan működnek, vagyis nincs szó termeléskiesésről
- fejtette ki véleményét Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.
Magyarország csirke-nagyhatalomnak számít, itt működik Európa egyik legnagyobb csirkegyára, a kisvárdai Master Good Kft. A múlt évben számoltunk be arról, hogy 15 milliárd forintos beruházás nyomán a hat legnagyobb kapacitású európai baromfifeldolgozó közé került a milliárdosok toplistáján szereplő Bárány család cége. Ami az alapanyag mennyiségét illeti, az ország önellátási szintjének 140 százaléka a hazai baromfihús termelés. Csirkéből ez az arány 125-130 százalék, pulykából nagyjából 140 százalék, víziszárnyasból pedig a belföldi felhasználás kétszerese. A probléma tehát nem húshiányból adódik, hanem logisztikai természetű gondról van szó
- tette hozzá az elnök-igazgató.
Címlapkép: Getty Images