A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok értékesítési lehetőségei ugyan jelentős mértékben szűkültek a HORECA szektor leállása, a közétkeztetés visszaesése, az adventi vásárok és rendezvények elmaradása miatt, de ez egyáltalán nem jelenti a lakossági élelmiszer beszerzés, az év végi ünnepek előtti bevásárlás lehetőségeinek visszaesését.
A gazdaság működőképessége és a munkahelyek megtartása érdekében hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az élelmiszer előállításban érintett vállalkozások nem álltak le, termelésük folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszerellátás fenntarthatóságát, ami a koronavírus járvány második hulláma idején is folyamatos és biztonságos.
A bevásárlások szempontjából a legfontosabb korlátozást az esti kijárási tilalommal összhangban elrendelt boltzárás jelenti. Az üzletek és a vásárcsarnokok, csakúgy, mint a hagyományos és a termelői piacok az intézkedéseknek megfelelő időben nyitva vannak, ünnepi kínálattal és árubőséggel állnak a vásárlók rendelkezésére.
A tavaszi járványhelyzetben a kiskereskedelemben sok helyen teremtették meg az online rendelés és a házhozszállítás feltételeit; a tömegek elkerülése érdekében ezeket a lehetőségeket várhatóan most is sokan veszik majd igénybe.
A tejtermékek területén sem várhatók ellátási gondok az ünnepek előtt, lesz elég mindenből a boltokban. A bevásárlási dömping december 15-e körül tetőzik, tej, vaj, tejföl és sajt jellemzően ezekben a napokban kerül legnagyobb mennyiségben a fogyasztók kosarába.
A baromfi- és sertéságazat esetében sem kell ellátási problémákra számítani. Minden fajról elmondható, hogy van elegendő termék, illetve alapanyag a vágás és feldolgozás szinten tartásához. Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- illetve malachús valamint virsli és más húskészítmény.
Címlapkép: Getty Images