Magyarországon jó ideig még biztosan nem lesz bogármenü az étlapon, hiába engedélyezte hosszas viták után az Európai Unió, hogy élelmiszerként is forgalomba lehessen hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját, írja a Blikk.
Igaz, a kukacfélék sok ázsiai országban számítanak finom csemegének, de ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár számos tagállam kételkedik a meghonosításban, hazánk volt az egyetlen, amelyik ellenezte a döntést.
A közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni. Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre. De említhetném, hogy továbbra se találkoztunk olyan vizsgálatokkal, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, a saját kutatásunk pedig még most zajlik. Márpedig amíg nem kapunk minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogjuk a rovarfogyasztást
– mondta el Nagy István miniszter a lapnak.
Az engedély az EU teljes területére vonatkozik, így előfordulhat, hogy hazánkban is találkozunk majd ilyen termékekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (nébih) szakemberei azonban mind a hagyományos, mind az internetes kereskedelem szigorú ellenőrzésével felkészültek azoknak a kockázatoknak a kezelésére, amit a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenése jelenthet.
Címlapkép: Getty Images