Aggasztó helyzetbe került a magyar tojáságazat. 2020 óta gyakorlatilag nem drágult a tojás átvételi ára, miközben a takarmányárak hónapok óta folyamatosan emelkedtek. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) szerint a takarmányok minimum 30 százalékkal drágultak az egy évvel ezelőttiekhez képest, míg a tojás ára 1%-kal se nőtt. A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára, dr. Molnár Györgyi szerint rendkívül nagy az elkeseredettség az ágazatban, amit csak egy masszívabb áremeléssel lehetne megmenteni, írja az Agrárszektor.
A szakértők szerint minimum 30%-kal drágábbak a takarmányok, mint egy évvel korábban, márpedig a tojáságazatban az előállítási költségek mintegy 70%-át a takarmány teszi ki, erre jönnek még rá a szortírozási, csomagolási és szállítási költségek.
A tojástermelés ma Magyarországon abszolút az önköltség alatt van, a szakértői előrejelzések azt mutatják, hogy 2020 második félévéhez képest 2021 második félévére 150%-os takarmányár-emelkedés várható, bár ez a prognózis az idei búza- és kukoricatermés függvényében még változhat
- emelte ki dr. Molnár Györgyi.
Az ágazatban még erősen érezhető a koronavírus-járvány hatása, és nem tudni, ez mikor kezd el csökkenni. Dr. Molnár Györgyi szerint korábban nem tapasztalt elkeseredettség uralkodik, többen azon gondolkodnak, hogy végleg felhagynak a tojástermeléssel.
Már több mint két hónapja kínlódnak a termelők, és az elkövetkező hónapok sem adnak okot a bizakodásra, mert a nyári időszakra sem a magas tojásárak a jellemzőek.
Dr. Molnár Györgyi úgy látta, húsvétkor a kereslet és a kínálat körülbelül egyensúlyban volt az Európai Unióban, és a termelők mindenütt arra számítottak, hogy az ünnep után jön a jó idő, kinyitnak a szállodák, és újraindul a HoReCa-szektor (hotel, étterem, kávézó). Ez azonban csak Magyarországon következett be, Európában nem. Az EU-ban ebben az időszakban többlettermelés volt tojásból, ami szintén hatással van az árakra.
Mindenki abban reménykedik, hogy június közepén beindul a turizmus, és ezzel vélhetőleg nemcsak keresleti elmozdulás lesz, hanem az árak is meg fognak indulni fölfelé. Egy 20-25%-os áremelkedés lenne indokolt ahhoz, hogy a magyar tojáságazat megmaradjon
– jelentette ki dr. Molnár Györgyi.
Címlapkép: Getty Images