Hatalmasat nőtt a haltermelés volumene Európában az utóbbi időszakban. 2011 és 2019 között több európai országban is jelentős, 10% fölötti növekedést regisztráltak, noha voltak olyan országok is, ahol hasonlóan jelentős visszaesés történt a termelésben – derült ki az Eurostat adatbázisából - írta az Agrárszektor.
Európa legnagyobb haltermelője – ehhez kétség sem fér – Norvégia. Bár az ország nem tagja az Európai Uniónak, a schengeni térséghez tartozik. 2011-ben Norvégiában az akvakultúrás termelés élősúlyban megközelítette az 1,15 millió tonnát, ám a következő években komoly növekedést produkáltak, és így a haltermelésük 2019-re meghaladta az 1,45 millió tonnát is. Ez azt jelenti, hogy a termelésük 27%-kal nőtt a vizsgált időszakban. Nagy-Britannia a vizsgált időszak elején még az Európai Unió tagja volt, és az akvakultúrás termelése megközelítette a 199 ezer tonnát élősúlyban. 2017-ig – kiebb-nagyobb megtorpanásokkal – folyamatosan nőtt a szigetország haltermelése, azonban a Brexit bejelenését követő évben, 2018-ban 7%-kal visszaesett a termelés, ami így már csak 185,3 ezer tonnát tett ki.
Magyarországon az akvakultúrás termelés 2011-ben élősúlyban 15,5 tonnát tett ki. A következő években kisebb visszaesés volt megfigyelhető a haltermelésben, de 2014-re a termelés visszaállt a korábbi szintre, majd onnantól kezdve folyamatosan nőtt, míg végül 2019-re elérte a 17,3 tonnát. Vagyis a vizsgált időszakban az Eurostat Magyarországon is 12%-os növekedést regisztrált az akvakultúrás haltermelésben.
A cikk teljes terjedemében az Agrárszektoron olvasható!
Címlapkép: Getty Images