A portál összegzése szerint az elmúlt évben kicsivel kevesebb, mint 15 ezer forintból be lehetett vásárolni a főbb dolgokat az ünnepi vacsorához és a másnapi ebédhez. Idén viszont már több mint ezer forinttal drágult a hozzávaló a halászléhez, a töltött káposztához, a pulykasülthöz és a bejglikhez.
Összesítve hozzávetőleg 7 százalékos az áremelkedés tavaly decemberhez képest. Egy-két terméket leszámítva szinte minden drágult, leginkább a liszt, az étolaj, a tojás és a krumpli. Természetesen a kilós ponty és a pulykahús kerül a legtöbbe, de az ünnepi bejglikhez elengedhetetlen dió ára is több mint 6 százalékkal nőtt mindössze 11 hónap alatt
- számolt be róla a portál.
A gázárak megötszöröződése számos ágazatban és szinte minden ipari folyamatban megjelenhet, így a pékáruktól az élelmiszergyártáshoz szükséges műtrágyáig nagymértékű drágulást okozhat
– mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH legutóbbi inflációs gyorsjelentése után.
Ahogy a lap írta, a múlt héten közölt adatok szerint egy év alatt az élelmiszerek árai 6 százalékkal nőttek, ami érdemi gyorsulás a tavaszi hónapokban mért 3 százalék körüli növekedéshez képest:
A baromfihús 9 százalékkal drágult, a tojás ára 6,3 százalékkal nőtt, a tejé 3,3 százalékkal, az étolaj 26,9 százalékkal kerül többe, a liszt 20,2, a margarin pedig 19,5 százalékkal. Novemberben a kenyér 12,1, a cukor 7,9 százalékkal drágult, míg a gyümölcsök árai 1,9 százalékkal kúsztak feljebb.
Arról, hogy pontosan meddig tart még a rendkívüli áremelkedés, egyelőre megoszlanak a vélemények, mindenesetre a következő hónapokban még igencsak magasan alakulhat az infláció, amelyet a november közepén befagyasztott üzemanyagárak csak kismértékben lassíthatnak.
Címlapkép: Getty Images