A pandémia alatt úgy beindult az árdrágulás, hogy nincs magyar, aki ne érezné a saját bőrén a folyamatot. Az általános drágulás mértéke is hatalmas. Egyes élelmiszerek azonban még nagyobb mértékben drágulnak, mint az a nagyobb termékcsoportokat vizsgáló, egyre több helyen szembejövő statisztikákból kiolvasható. Vegyük most a nyakunkon lévő karácsonyt. Már csak egy hetünk maradt hátra szentestéig, ideje tehát lassan beszerezni a karácsonyi fogás hozzávalóit.
Az üzletekbe lépve azonban nagyot nézhetnek a magyar vásárlók, ha a kulcsfontosságú karácsonyi menü-alapanyagokat emelnék le a polcról. Az összetevők ugyanis tovább drágultak. Nem csak a halászlé, hanem a bejgli is többe fáj idén, mint néhány évvel ezelőtt - írta a Pénzcentrum.
Ennyit drágult egy szerény karácsonyi menü
Egy átlagos, karácsonyi menü (leves, főétel, desszert) 5 legfontosabb hozzávalóját válogattuk ki, hogy megnézzük, ezeknek a termékeknek tavalyhoz képest, illetve szűk három év távlatában mennyit változott az áruk. A termékek a következők voltak:
- ponty,
- sertéscomb,
- káposzta,
- dió,
- mák.
Ahogy az alapanyaglistából az olvasó már kitalálhatta, képzelt menünk halászléből, töltött káposztából és mákos, valamint diós bejgliből áll. De először lássuk, hogyan változott a kiemelt 5 alapanyag átlagára az elmúlt néhány évben:
Ahogy grafikonunkon látszik. a legszembetűnőbb mértékben a dió és a ponty ára változott 4 év alatt. Számszerűen nézve előbbi kilója 840, míg utóbbié 384 forinttal lett drágább a vizsgált néhány év leforgása alatt.
A dió esetében ez 22 százalékos, míg a ponty esetében 19 százalékos drágulást jelent 2018 óta.
Ugyanezen időintervallum alatt százalékosan nézve még ennél is nagyobb volt a drágulás a fejes káposzta esetében, aminek ára 29 százalékkal lett magasabb, és nagyot drágult a sertéscomb is, aminek kilóára pedig 19 százalékkal emelkedett.
A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!
Címlapkép: Getty Images