Ahogy arról a sonline.hu beszámolt, április utolsó napjaiban szedett először szamócát Sudár Péter mezőcsokonyai fóliósátrában. Tizedik eperszezonjukat kezdték meg. Százezer palántát ültettek másfél hektárnyi területre. Most naponta 150 kilónyi mennyiséget szüretelnek nagyjából, ötkilós ládákba gyűjtik a munkások.
Nagyon hideg volt a február, emiatt csaknem két héttel később kezdett beérni, szerencsére a minőséggel nincs gond. A szabadtérieket sem érte fagy. A gyümölcs fele fóliában, fele pedig szabadföldben érik
- mondta a portálnak a termelő, majd hozzátette, a bakhátakon piroslik a szamóca, amelyet csepegtető öntözéssel táplálnak, a sorok között szalmás takarást alkalmaznak a gyomosodás ellen. Mint mondta, az epernek a napos 25–26 fok a legideálisabb, ilyenkor tud szépen érni. Hozzátette, évek óta visszajáró idénymunkásokkal dolgoznak, a főszezonban legalább tizenöten szedik a gyümölcsöt.
Nem tudunk annyit szedni, mint amennyit kérnek a kereskedők. A tavalyi 1500–2000 forint közötti kilós áron veszik át tőlünk, valószínűleg, amikor két hét múlva a szabadföldi beindul, akkor csökken majd a kereslet. Azt tapasztaljuk, hogy a június 20-ai szezon végére mindent el tudunk adni
- mesélte Sudár Péter, majd hozzátette, a termelési költségeik harminc százalékkal emelkedtek, nőttek a bérek, a folyékony műtrágya és növényvédő szereket is drágábban tudták beszerezni.
Címlapkép: Getty Images