Három megyét és hat borrégiót fed le a Balatoni Kör, akik nem csak a színvonalas és minőségi gasztronómia és vendéglátás mellett tették le a voksukat, hanem a szezonalitással is felveszik a harcot. A szervezet tagjai ugyanis úgy döntöttek, hogy megpróbálnak egész éves nyitvatartással szolgálni a Balatonra látogató vendégeket. Feladatuk nem könnyű, ám kétségtelenül nemes; több szempontból pedig támogatja a hazai gazdaság működését.
Kár lenne tagadni, hogy van munkaerőhiány a Balatonon, de büszkén jelenthetem, hogy ez az egész évben nyitva tartó egységeknél kevésbé jelentkezik. Talán első hallásra furcsán hangzik, de a legnagyobb probléma még mindig a szezonalitás: a kizárólag a szezonban nyitva tartó vendéglátók gyakran nagy és irreális összegeket ígérgetnek, csak hogy elcsábítják a séfeket és a személyzetet általában. Ha azonban erre sikerül megoldást találni, akkor újabb lépést tettünk előre. Ami biztos, hogy a balatoni bérek versenyképesek az ausztriai bérekkel. Tény azonban, hogy az országban és a világban jelenleg is zajló inflációs folyamatoktól a balatoni régió sem tudja függetleníteni magát. Egyet azonban megígérhetünk: indokolatlan és irreális áremelésekre nem kell számítani a magyar tengernél, sokkal inkább korrekt árazással dolgozunk ebben a szezonban is. Ami ennél jelenleg sokkal fontosabb, az például az alapanyaghiány és a borosüveg beszerzés kérdése. Jelen pillanatban van olyan borászunk a balatoni régióban, akinek csak augusztusra ígért üveget a vállalkozó, ami óriási problémát ás bevételkiesést jelent
- mondta Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke a felvetett kérdésre.
A „Kóstold Körbe!” kiadvány hetedik alkalommal jelent meg, melyben összesen 68 ajánlott hely szerepel, ebből 54 a balatoni kör tagjai által üzemeltetett, a többi olyan külsős hely, akik képviselik az elvárt színvonalat.
Úgy gondoljuk, hogy mindent az alapoktól kell kezdeni, ha meg akarjuk oldani a munkaerő kérdését. Tehát érdemes visszamenni az iskolapadba. Ez a Balatoni Szakképzési Központ, ami a jövőbe mutató utat képviseli. Nem kerülhetnének finom borok a poharakba, ha nincs aki elkészíti őket és nem kerülhetne elénk egy gasztronómiai élmény, ha nincs, aki feltálalja azt. Nyugodtan mondhatom azt, hogy kitaláltunk egy olyan, lehetséges megoldást, ami talán hosszabb távon tudja orvosolni a képzett munkaerő problémáját. Ehhez nem csak a Balatoni kört, hanem másik két szakképzési centrumot is megtaláltunk: így alakult meg a négy alapszakmára alapozva a Balatoni Gasztroakadémia, ami kifejezetten regionális nézőpontot és alapokat ad át a diákoknak. A minőség kulcskérdés, ha bármit szeretnénk is a Balatonon, a többi, például a panoráma vagy az étterem helyszíne, mondhatni csak mellékes
- hangsúlyozta ki Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja.
Május végén már mindenki az új szezonra készül, egyre több étterem és más vendéglátóhely tért át a „nyári nyitvatartásra”. Sokan azonban még fel sem készültek ekkora rohamra: a meleg, nyárias időjárással egyre több ember érkezik a Balatonra. Akad olyan hely, ahol még „nem mertek berendelni” nagyobb mennyiségű alapanyagot, így most bajban vannak. De a megoldáson már dolgoznak.
Az előzetes adatok alapján nagyon erős szezonra számítunk. Úgy látjuk, hogy már jóval előrébb gondolkodnak az emberek, mint korábban. Az a tendencia figyelhető meg, hogy célirányosan a tó természeti és gasztronómiai, kulturális ajánlatát figyelik és erre alapozva időzítik az érkezésüket. Ez azt jelenti, hogy nem úgynevezett kényszerturisták, mint ahogy azt a járvány idején sokszor tapasztaltuk. Aki idén a Balatonhoz látogat, egy megélhető nyaralásra jön. Eltűnik az őrült tömeg, a vendégek nem fogják sorban állással tölteni az időt
- ígérte Szilágyi Lajos a balatoni hajózással egybekötött beszélgetésen.
Immáron hagyományosan debütált a BalatonBor legújabb évjárata is. A közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka az elmúlt hónapok borbírálatai alapján született: idén összesen tizenöt balatoni termelő könnyű, friss, nyáridéző olaszrizlingje került palackokba, egységes arculattal, kiemelkedő minőségben.
Dobosi Győző, a Balatoni Kör BalatonBor szekciójának vezetője szerint sokan még mindig alig ismerik a márkát, amit ő a Balatoni Kör és a rizling szerelmeként aposztrofált. A legfontosabb információ ezzel kapcsolatban talán az, hogy száz százalék olaszrizlingből készült és a végső kiválasztás mindig egy kóstolóba torkollik, amit rengeteg, szigorú minőségi szempont határoz meg. A kóstolót a sajtótájékoztató után maguk a borászok tartották.
Címlapkép: Getty Images