A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa szerint az ízesítés nélküli lángost 2017 júliusában átlagosan 262 forintért lehetett még megvenni, tavaly júliusban 374 forintért. 2022-ben az utolsó, származtatott adat szerint átlagosan 443 forint lehetett májusban a sima lángos. Ez a szűk két év alatt csaknem 70 százalékos áremelkedést jelent.
A Balatonnál persze mindig is magasabbak voltak az árak, mint egy vidéki nagyvárosban, a kisebb településekről nem is beszélve. Ha a sima lángos ára például 550 forint egy debreceni büfésnél, biztos, hogy a feltét árát: a sajtét és a tejfölét árát emelte. Természetesen itt még mindig kaphatunk 1200 forintért is egy sajtos-tejfölös lángost. Szombathelyen pedig a város legnépszerűbb büféjében sem ment fel a sima lángos ára 400 forintnál magasabbra. Ahogy igaz ez a híres "balatoni" hekkre is, vidéken 10 dkg-ot egy kevésbé felkapott strandon 400 forintért is megvehetünk, míg a menőbb helyeken 800 forintot is elkérnek érte, és még ez sem a plafon.
Korábban írtunk arról, hogy átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnünk a balatoni ételekért, mint egy éve. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint az elvárások alapján egy margherita pizza árának töredékéért kellene adni a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, annak ellenére is, hogy sem az alapanyagban, sem az elkészítési időben és a felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség az ételek között.
Bár a vendéglátós árak tavalyhoz képest átlagosan 15 százalékkal emelkedtek, de ez szerinte „nagyon moderáltnak számít a tényleges és mindenki által érzékelhető áremelkedésekhez képest”. A környékbeli országokban 30 százalékhoz közelít az áremelések mértéke a vendéglátásban.
A munkaerőhiány és részben a korábban mérsékelt áremelések miatt az idén több balatoni étterem is csökkentette a nyitvatartási idejét, így akár 30-40 százalékkal kisebb létszámú személyzettel üzemel. Akad, ahol az ebéd és a vacsoraidő között van zárva a vendéglő, mint az a mediterrán országokból már ismerős, mások viszont teljes szünnapokat vezettek be.
Az energiaárak robbanása konyhatechnológiai fejlesztésekre is rákényszeríti a vendéglátósokat a kisebb energiafelhasználás érdekében, az alapanyagköltségeket pedig az étlap racionalizálásával, a szűkebb, szezonális választékkal igyekeznek optimalizálni
- mondta Csapody Balázs.
2020-ban a Pénzcentrum szerint a Balatonnál a lángosért minimum 600 forintot kértek, de Csopakon például 1200 forintba került egy sajtos-tejfölös lángos már akkor is. 2021 júniusában volt olyan balatonfüredi büfé, ahol 700 forintért lehetett lángost kapni, de olyan is akadt, ahol akár 1400 forintot is elkértek érte. 2022-ben pedig a drasztikus infláció nem kímélte a strandbüféket sem. Ennek ellenére még számos helyet találni a Balaton körül, ahol 1000 forint alatt kapható a natúr lángos. Természetesen találhatunk 2500-3000 forintért is lángost, általában valamilyen húsos töltelékkel megbolondítva, de nem ez az általános.
Helyek a Balatonnál, ahol 1000 forint alatt adják a sima lángost:
- Balatonakarattya Lidó strand
- Lángos és Palacsinta Fonyód: 950 forint
- Siófok Sóstói Strand: 750 forint
- Piknik büfé Balatonfüred 800 forint
- Gabi Büfé Balatonfüred 900 forint
- Olivia büfé Alsóörs: 900 forint
- Siófok Aranyparton, Tópart-Hullám Büfé: 800 forint
- Balatonföldvár, Kikötő: 990 (sajtos-tejfölös!)
- Balatonkenese Dömölki Lángosos és palacsintázó: 800 forint
TOP vidéki lángosozók a Tripadvisor értékelései alapján:
- Lángos Éden, Dunakeszi
- Lángos Stand, Szentendre
- Péter Büfé, Bükfürdő
- Mátra Ízek Bázisa, Mátrafüred
- Lángos a la Rohlicsek, Eger
- Széplaki Lángos Büfé, Siófok
- Lángos és Palacsinta, Fonyód
- Álom Lángos, Szentendre
- Lángos House, Sopronbánfalva
- Gajdos Lángos, Velence
Valóban annyira drágák a strandételek?
Amennyire egyszerű a lángos összetétele, annyira munkaigényes étel, hiszen kézzel dagasztják, az energiaárak pedig nagyon elszálltak. De igaz ez az olajban sütött hekkre vagy sült krumplira is, a hamburgerbe való hús áráról már nem is beszélve.
Egy 23 kilós gázpalack ára tavaly 9500 és 10 000 forint között mozgott, most legutóbb 16-17 ezerért vettük palackját. Ez több mint 60 százalékos drágulás. És amikor pörög a forgalom, hamar elfogy a 23 kiló gáz. Az étolajat is állandóan cserélni kell, nem lehet fáradt olajban sütni az ételt. Tavaly 1300 forint plusz áfáért vettük a sajtot nagykereskedelmi áron, most egy ezressel több nettóban. Még nem hárítottuk át teljesen az áremelkedéseket, de küzdenünk kell a túlélésért
- nyilatkozta korábban a Móló Halsütő tulajdonosa.
Bár a büfések is hatósági áras alapanyagokkal dolgoznak, alkalmanként csak 10 liter olajat és 10 kilogramm lisztet vehetnek meg, pedig ennek a többszörösére van szükségük naponta. Így több helyre kell elmenniük, ezért többet költenek üzemanyagra is – bár egyelőre ez is hatósági áras.
Címlapkép: Getty Images