Az idei év viszontagságos körülményei ellenére a hazai pékségek félszáz terméket mutattak be a Magyar Pékszövetség rendhagyó versenyén. A megmérettetésre bármilyen sütőipari vállalkozás nevezhetett, függetlenül attól, hogy tagja-e a szervezetnek. Idén három kategóriában várták a termékeket. A kétfordulós zsűrizés során az ítészek körültekintően vizsgálták a kenyereket és péksüteményeket, betartva a Magyar Élelmiszerkönyv szigorú szabályrendszerét.
Az első körös, ötfős előzsűrizés után 18 kenyér és 7 sétáló sütemény került behívásra a második körös bírálatra, ahol a sajtó munkatársai is megkóstolhatták a versenytermékeket. Az ítészek azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek meghatározzák egy termék karakterét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot. Ezek a szempontok markánsan meghatározzák és befolyásolják az élvezeti értéket és minőséget.
A Magyar Pékszövetség 2011 óta rendezi meg versenyét, ahol a pékek a föld és búza szeretetéből ihletet merítve, hagyományos kovászos eljárással, kizárólag magyar, természetes alapanyagok felhasználásával sütik a kenyereiket.
A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza.
A Balmaz Sütöde Kft. immáron három évtizede kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készíti péktermékeit a hajdúságiak nagy örömére. A családi vállalkozás szaküzletei tíz településen szolgálják ki a vásárlókat.
A régi hagyományokat megőrizve, az új trendek mentén alkották meg Szent István napi kenyerüket. A generációkon átívelő tudás és szenvedély apáról fiúra száll. A hamísítatlan ízélményt a tradíció, a tapasztalat és a minőség jellemzi, ezeket az értékek köszönnek vissza minden falat pékáruban és kenyérben.
Számunkra évezredes hagyományokat képvisel a liszttel, sóval, kovásszal kelesztett, dagasztott és kemencében kisült kenyér. Szívvel, lélekkel, nagyapáink hagyományait megőrizve idézzük fel kézműves termékeinkkel a régi időket. Kenyereinkkel a régi hagyományokat varázsoljuk a vásárlóink asztalára, a jelen kor újdonságaival megfűszerezve
– mondta Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. ügyvezető igazgatója.
Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri. A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremének természeti adottságainak egyik alapvető növényének, a batátának a jellegzetes alapízét rejti magában. A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg a Batátás kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében.
A batáta és az alakor pozitív hatásai köszönnek vissza a termékünkben, megidézve a tájunk bűbájos, homokdűnés tanyasi világot. Ennek a területnek az egyik kedvenc növénye a batáta. Az egészséges táplálkozás jegyében az édesburgonyát párosítottuk az ősi, egyszemű búzával. Ennek a szövetségnek a mentén egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag terméket sütöttünk ki hagyományos kemencénkben
– tájékoztatott Varga Ferenc, a huszonhét éve működő mórahalmi pékség ügyvezetője.
A harmadik kategória ebben az évben újdonság. A Sétáló sütemény első helyezettje a Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs, ugyancsak a Varga Pékség 95 Kft. vitte haza. Termékük a régi alföldi magyar konyhakultúrának tiszteleg az egészséges táplálkozás jegyében. Nagyanyáink és öreganyáink szívvel-lélekkel készítették el ezt a csodálatos süteményt. Ezzel a termékkel nekik szeretnénk tisztelegni, hiszen egy olyan ízélményt hoznak vissza, ami napjainkban is megállja a helyét a sütőiparban.
A Varga Pékségben a teljes kiőrlésű tönkölylisztet megszelídítették, hogy térfogata legyen, mutatóssá váljon és ezt mindenféle adalékanyag nélkül érték el. A benne található szilvalekvárt, maguk főzik, saját lekvárfőzőjükben, igazi gyümölcsből, tartósítószer nélkül, 100% gyümölcstartalommal. A szilvatöltelék is saját gyártású alapanyag, amit egy kárpátaljai hölgy készít a cégnek szívvel-lélekkel.
Megérte a sok-sok fáradtság: hihetetlenül természetes ízvilág jellemezi a terméket, ahol az egészség és a hagyomány összefonódik. A tönkölyös szilvalekváros papucs élvezeti értéke felülmúlhatatlan szerintünk. Ezt a kategóriát azért találtuk ki, hogy egy édes ízzel is kedveskedjünk a fogyasztóknak, miközben korzóznak a standok között és ismerkednek a gabonával.
- olvasható a Magyar Pékszövetség közleményében.
A Magyar Pékszövetség által meghirdetett 2022. évi Termékverseny nyertesei
"Szent István Napi Kenyér" kategóriában
- I. helyezett: Gulyás Kenyér - Balmaz Sütöde Kft. - Balmazújváros
- II. helyezett: Kerepes Szíve - Tóth és Tóth Sütő Kft. - Kerepes
- III. helyezett: Durum Kovászos Kenyér - Szega Camembert Kft. - Budapest
"Innovatív kenyér" kategóriában
- I. helyezett: Batátás Kenyér - Varga Pékség 95 Kft. - Mórahalom
- II. helyezett: Kukoricás-magvas Vekni - Hel Pékség-Solymár
- III. helyezett: Ringló Cipó - Riwex Kft. - Szerencs
"Sétáló Sütemény" kategóriában
- I. helyezett: Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs - Varga Pékség 95 Kft. - Mórahalom
- II. helyezett: Fahéjas croffin - Fejedelmi Pékség Kft. - Tiszakécske
- III. helyezett: Túrós-barackos szelet - Szega Camembert Kft. - Budapest
A Magyar Ízek Utcája
A kenyérverseny győztes kenyereit hagyományosan az augusztus 20-i ünnepségek keretében megrendezett Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja először a nagyközönség. A helyszínen lehetőség lesz megkóstolni és megvásárolni a nyertes kenyereket és a sétáló süteményt.
A Magyar Ízek Utcájának Védegylete tárt karokkal és gőzölgő ételkülönlegességekkel nyitja meg kapuit 2022-ben is a Vártkert Bazár előtt. Az ország legnagyobb gasztronómiai rendezvénye a Szent István Nap programjai közé tartozik, és 10:00 órától 18:00-ig biztosítja a kulináris kalandokat az ünneplő közönség számára.
- Időpont: Augusztus 19-21. 10:00-18:00
- Helyszín: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6. (Várkert Bazár előtt)
- Részvétel: Ingyenes
- Maszkviselés: Nem kötelező
- Védettségi igazolvány: Nem szükséges
Címlapkép: Getty Images