Ahogy az Agrárszektor megírta, 2022. május 2-án jelent meg az Országos Főállatorvos 1/2022. számú határozata, amely lehetővé tette, illetve szabályozta a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Mint ismeretes, erre az engedményre az orosz-ukrán háború miatt, magyar élelmiszergyártókat segítendő volt szükség, az alapanyaghiány, egészen pontosan a napraforgóolaj hiánya miatt ugyanis számos élelmiszer előállítása vált kérdésessé.
A napraforgóolaj más, állati és növényi alapanyagokkal való helyettesítése során azonban oda kellett arra is figyelni, hogy ez az intézkedés ne okozzon többletköltséget a gyártóknak, hiszen a helyettesítést valamilyen módon jelezni kellett a fogyasztók felé, az előre és nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje azonban aránytalan plusz kiadást jelentett volna a gyártók számára. A határozat éppen ezért lehetővé tette az érintett termékeknél a felülcímkézést, illetve a részleges átcímkézést
- írta a lap, akik azzal kapcsolatban, hogy hogyan is történik a helyettesítő összetevők felhasználása a gyakorlatban, Vörös Attilát, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatóját is megkeresték A szakember részletekbe menően beszámolt róla, hogy milyen lépéseket kell megtennie annak a gyártónak, aki a korábban használt napraforgó-étolajat egy helyettesítő termékre kíván cserélni. Elárulta például, hogy a napraforgó-étolaj helyettesítésére a gyártóknak a sertészsír, a repceolaj és a pálmaolaj állt a rendelkezésére.
Vörös Attila elmondta, hogy a sertészsírból megnyugtatóak a hazai készletek és kapacitások, ám hozzátette, hogy ennek az alapanyagnak az alkalmazása nem minden termék esetében lehet megoldás. A konzervek esetében a technológia és a termékek sajátosságai, illetve receptúrái például lehetővé teszik, hogy a növényi olajat állati zsírral helyettesítsék, ez azonban nem általános, más, nem konzerv jellegű termékeknél erre nincs általánosan lehetőség - tette hozzá a FÉSZ ügyvezető igazgatója, aki azt is elárulta, hogy már több mint száz terméknél éltek a gyártók a helyettesítés lehetőségével.
A Nébih honlapján található 105 élelmiszer több mint kétharmadát, összesen 77 terméket a Szegedi Paprika Zrt. jelentett be.
Ahogy a lapban megjegyezték, a szegedi konzervgyártó vállalat a napraforgó-étolajat cserélte a termékeiben sertészsírra, amely a helyettesítő termékek közül a legkönnyebben és legbiztosabban hozzáférhető volt. A cég az általa forgalmazott márkáknál az Aro, a Baroni, a CBA Piros, a Coop, a Hazánk Kincsei, a Házias Ízek, a Menü, a PENNY, a Privát, a Reál és a Spar termékek esetében esetében élt a helyettesítés lehetőségével, leginkább a 400 grammos kiszerelésű ételkonzerveknél. A változás olyan ételeket érintett, mint például a babfőzelék kolbásszal, a babgulyás kolbásszal, a húsgombócok paradicsommártásban, a sólet csípős kolbásszal, a rakott káposzta, a székelykáposzta és a töltött káposzta.
A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!
Címlapkép: Getty Images