Az aszály és a magas energiaárak rányomták a bélyegét a hazai almatermesztésre, még a termények tárolása is nehézségekbe ütközik. Szakértők szerint félő, hogy a tartósan tárolható zöldségekből és gyümölcsökből relatív hiány alakul ki a tavaszi időszakra.
Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb elnök a Népszavának arról beszélt: az idei, történelmi aszály az egész országot sújtotta, de leginkább az Alföldön okozott nagy károkat.
A legnagyobb gond az almánál jelentkezett, az elmúlt tíz év leggyengébb almatermése volt az idei. A gazdálkodók az 520 ezer tonna helyett csupán 300-350 ezer tonnát takaríthattak be
- mondta a szakember.
Míg az év első felében az aszály elleni küzdelem okozott nagy kihívást a kertészeteknek, az év második felében a magas energiaárak miatt fájhat a termelők feje - írja a lap. A szakértő szerint az egekbe ugrottak a tárolási költségek, ezért a gazdák egyre kevésbé hajlandók hosszú távra betárolni a terményeket.
Az alma például hűtőházban egészen nyárig eltárolható, de sokan ezeket a tárolási költségeket nem vállalják, így próbálják inkább minél hamarabb értékesíteni a készletüket
- magyarázta. Majd hozzátette, az alma tárolhatósága az aszályos nyár miatt romlott, így elképzelhető, hogy 2023 nyarára már nem lesz olyan minőségben és mennyiségben alma, mint amennyi például egy-két éve elérhető volt.
Félő, hogy a tartósan betárolható zöldségekből és gyümölcsökből – alma, burgonya, hagyma, gyökérzöldségek – relatív hiány alakul ki a tavaszi időszakra
- közölte Apáti Ferenc.
Címlapkép: Getty Images