A napi étkezéshez viszont be kell vásárolni, de a reggeli és főételek alapanyaga borzasztó mértékben drágultak az elmúlt időszakban. A tejtermékek, tojás, szalámik, mind-mind a kiadós reggeli részeit képzik, most mégis meg kell néznünk, mi kerül a kosárba és mennyiért. Éppen ezért a háziasszonyoknak, most méginkább meg kell tervezni a heti-havi menüt, illetve jobban körül kell néziük bevásárlás során. Azok, akik spórolni szeretnének, még azt is bevállalják, hogy otthon, maguk készítsenek el egy-egy terméket, a drága bolti kínálat helyett. Mit készíthetünk el mi, magunk? Ennek jártunk most utána.
A következő évben sem várható az élelmiszerek árának csökkenése, mi több, a hazai és nemzetközi folyamatokból arra lehet következtetni, hogy 2023-ban tovább fognak drágulni az élelmiszerek a magyar boltokban. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy számos termék esetében lassulni látszik az emelkedés üteme. Így, ha folyamatos is az emelkedés, legalább lassabb ütemben történik.
Ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, azt láthatjuk, hogy az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben. A drágulás a legtöbb terméken észrevehető:
2021 decemberéhez képest csaknem kétszeresére emelkedett a sertészsír, a sajt, a tojás és a kenyér ára. A megelőző hónaphoz viszonyítva a tejtermékek 5 százalékos drágulása, valamint a pulykahús és az olyan magasabb feldolgozottságú termékek árának emelkedése volt a meghatározó, mint a gyorsfagyasztott áruk, az üdítőitalok vagy a szalámik.
Az élelmiszerek vártnál kisebb mértékű, de további drágulásának okai közé sorolható az energiaárak beépülését a fogyasztói árakba, továbbá azt, hogy a kereslet egyelőre nem csökkent drasztikus mértékben. Pozitív folyamat jele lehet az, hogy egyes termékek esetében, így árstopon kívüli hústermékek, a kenyerek, pékáruk, esetében lassulni látszik az áremelkedés üteme, és a zöldség sem drágul már érdemben.
Történnek váratlan fordulatok
Raskó György agrárközgazdász beszélt arról nemrég, hogy kifogytak a magyar készletek, a hazai burgonya januárban végleg eltűnik a piacokról. Ez azt is jelenti, hogy opcióként csak az import áll majd rendelkezésre, amit viszont sokkal drágábban lehet csak beszerezni. Mint mondta, arra is fel kell készülni, hogy a sertéshús ára mintegy 80 százalékkal emelkedik majd elsősorban az árstopok hatása miatt.
Ennek alapján nem csoda, hogy egyre kevesebb sertéshúst fogyasztunk, aminek mostanra egyértelműen a durván megemelkedett ár az oka. A Hússzövetség elnöke a Pénzcentrumnak azt mondta, hogy a sertéságazatot is jelentősen meggyengítette a 2022-es esztendő, több drágulási tényezővel is szembe kellett nézniük. Jósolni bár nem akart, de annyit elárult: amíg a gazdasági helyzet nem rendeződik, kár az olcsósodásra várni.
Egyre nehezebb a bevásárlás
A napi étkezéshez viszont be kell vásárolni, de a reggeli és főételek alapanyaga borzasztó mértékben drágultak az elmúlt időszakban. A tejtermékek, tojás, szalámik, mind-mind a kiadós reggeli részeit képzik, most mégis meg kell néznünk, mi kerül a kosárba és mennyiért. Éppen ezért a háziasszonyoknak, most méginkább meg kell tervezni a heti-havi menüt, illetve jobban körül kell néziük bevásárlás során. Azok, akik spórolni szeretnének, még azt is bevállalják, hogy otthon, maguk készítsenek el egy-egy terméket, a drága bolti kínálat helyett.
A vaj elengedhetetlen hozzávalója a reggeli szendvicseknek, kenyereknek, pékárunak, ráadásul a tejjel, a cukorral és a tojással szemben ársapkát sem kapott, pedig az utóbbi hónapokban ugyancsak elszállt ennek a népszerű tejterméknek is az ára. Nem kell aggódnunk, ha vajra vágyunk, itt mutatjuk, hogyan készíthetsz vajat otthon, a bolti ár töredékéért.
De korábban írtunk már arról is, hogy nem vaj kerülhet a reggeli szendvicsbe, pirítósra. Számtalan egyszerű és gyorsan elkészíthető krém és pástétom létezik, amivel könnyen helyettesíthetjük. Hogy melyek ezek? Itt írtunk néhány olcsó és egyszerű receptről, amiket érdemes kipróbálni.
Nagyon mélyen a zsebébünkbe kell nyúlni, ha most vásárolnánk sajtot. A sajtárdrágulás persze nem csak a trappistát, de más termékeket is érint. Éppen ezért most annak jártunk utána, hogy készíthetjük el olcsóbban, otthon, saját magunk, kedvenc sajtunkat, itt az egyik tuti recept, itt pedig a legfinomabb parenyica recept.
Akár parizer is készíthetünk otthon!
A reggeli fontos részét képzik a szalámik, parizerek, hiszen nagyon sokan kedvelik ezeket a termékeket. Ezek ára viszont az alapanyagdrágulások miatt szintén megemelkedett. Ha nem költenénk pár szeletért 600- vagy akár 1000 forintot, akkor érdemes kipróbálni a következő receptet, melyből kiderül, hogy készíthetünk otthon diétás parizert, 100% csirkehúsból.
@krenndia Diétás parizer 100% csirkemell! #eletmodvaltas #helthylife #eletmod #fogyi #lowcalorie #gyorsrecept #lifestyle #fogyokura #lowcalorie #dietbreakfast #recept #dietas #parizer #eletmodvaltas #megtudodcsinálni #healthyliving #retro ♬ Cute jazz Vlog / study / coffee(987265) - NakayamaNorikazu
Címlapkép: Getty Images