Több millió vidéki magyar is nagy bajba kerülhet: esélyük sincs a béremelésre

Pénzcentrum 2023. március 30. 08:31

A Pénzcentrum megyei bontásban vizsgálta meg a statisztikai hivatal kereseti adatait, és mint kiderült, 13 megyében az országos átlag alatti mértékben emelkedtek a nettó fizetések tavaly.

Nem túlzás kijelenteni, több millió magyarnak csak álom a KSH által 2022-re mért, 18,2 százalékos nettó béremelkedés. A Pénzcentrum megyei bontásban vizsgálta meg a statisztikai hivatal kereseti adatait, és mint kiderült 13 megyében az országos átlag alatti mértékben emelkedtek a nettó fizetések tavaly. A forintosított bérekkel ellentétben most nem Budapest húzza fel az országos számokat.

Csak pár megye húzta fel az átlagot

A körképhez a nettó átlagkereset emelkedését vette a lap alapul, azokat a nemzetgazdasági ágakat keresték minden egyes megyében és a fővárosban, amelyekben nem volt legalább 18,2 százalékos béremelés 2022-ben.

Hát, sok esetben rövidebb lett volna felsorolni azokat, akik tényleg megkapták a KSH által mért átlagos béremelést…

A megyei bontású, átlagos nettó béremelkedési adatokat megvizsgálva ugyanis kiderül, hogy a KSH által közölt országos átlag felett csak 7 megyében emelkedtek a fizetések. A legnagyobb mértékben, 20,8 százalékkal Nógrád megyében emelkedett a nettó átlagkereset, de Békésben és Szabolcsban is 20 százalék körüli ez a szám.

Ezek a kiugró értékek húzzák fel az országos átlagot, hiszen közben Tolnában csak 14,5 százalék volt az emelkedés, de Pest megyében és Győr-Moson-Sopronban is legfeljebb 16 százalékkal nőttek a nettó átlagkeresetek.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images