Nyomtatott marhahús, algák, rovarok - ezek a mai modern világban, modern étkezésben mind-mind szerepet kaphatnak. Bármennyire is furcsának tűnik, egyáltalán nem állunk messze például az ételnyomtatástól. Olyannyira nem, hogy a japán Wagyu marhahúst is előállították már 3D nyomtatással, igaz, még csak nagyon kis mennyiségben, és igen vékony szeletben - de attól még nyomtatták és létezik. De vajon minderre szükség van-e, tette fel a kérdést az Agrárszektor.
A világ húsfogyasztása az elmúlt 20 évben megduplázódott, melynek oka egyrészt a népességnövekedés, másrészt a jövedelemnövekedés. Amint az emberek gazdagabbak lesznek, megváltozik az étrendjük, keményítő alapúról több húst és tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át. Az emberiség egyre nagyobb része engedheti meg magának a húsfogyasztást, aminek következtében a hústermelés, vagy legalább is az igény tovább nő. Kelet-Ázsiában ~50 %-os növekedéssel számolnak 2030-ig a jövedelemnövekedés következtében, ugyanakkor az állattartást kiszolgáló szántóterületek bővülése korlátozott.
A folyamatos erdőirtás oka, hogy elegendő takarmányt termesszünk az állattartáshoz. A szójatermés 70%-ával a haszonállatokat takarmányozzuk. Ma a hús- és tejipar szolgálatában áll a mezőgazdasági művelésbe vett területek 80 %-a, melyeken elsősorban takarmányt termesztenek. Az állattenyésztéshez rengeteg víz is kell, aminek 98 %-ára az állatok által megevett növények termesztéséhez van szükség. A növények és az állatok is édesvizet igényelnek, amiből szintén egyre kevesebb van. Ez az egyik oka annak, hogy a jelenlegi húsfogyasztás fenntarthatatlannak tűnik
- fogalmazott Dr. Mednyánszky Zsuzsanna, a MATE ÉTTI tanszékvezetője az Agrárszektornak.
A szakember egy másik problémát is megemlített, mégpedig az üvegházhatású gázok termelését. Az állattenyésztés az emberi szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 15 %-áért felelős. További probléma az állatok emésztése és a trágyakezelés során keletkező metán, ami sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A trágyakezelés változtatásával és a trágya biogázként történő felhasználásával viszont jelentősen mérsékelhető a metánkibocsátás, tehát felelős állattartással csökkenthető annak környezetterhelő hatása. Nem lehet elmenni amellett sem, hogy a környezetvédelmi szempontok mellett egészségügyi szempontból is változtatni kell a táplálkozási szokásainkon.
Címlapkép: Getty Images