Korlátozásokat fontolgat India a cukorexportjára, miután a száraz időjárás alaposan tönkretette a cukornádtermést az országban. Ha India meglépi az exportkorlátozást, az jelentősen megemelheti a cukor árát, ami már most is 12 éves csúcson van és csak idén több mint 35 százalékot emelkedett.
Az elmúlt egy évben valósággal elszállt az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk, a cukor ára, a tőzsdei árfolyam szeptemberben 12 éve nem látott magasságba emelkedett. Az árakat felfelé hajtja, hogy miközben a globális kereslet folyamatosan emelkedik, a fő termelő régiók száraz időjárása nem kedvez a termésnek, és most a világ második legnagyobb cukortermelője, India további exportkorlátozásra készül - írja a Porfolio.
A cukor árának idei látványos szárnyalása mögött az áll, hogy a globális kereslet emelkedik, miközben az időjárási körülmények kedvezőtlenebbre fordultak a cukortermeléshez. Bár a világ legnagyobb termelőjének számító Brazíliában bőséges volt a termés, India az elmúlt öt év leggyengébb monszunos időszakát élte át.
Az El Niño idei megjelenése szárazabb körülményeket, kevesebb csapadékot eredményezett Ázsia számos részén, India Karnataka és Maharashtra államának egyes részei - amelyek kulcsfontosságú cukortermesztési régiók - a meteorológiai hivatal szerint a legszárazabb területek közé tartoztak az idei a monszun alatt. Nem csak India érintett, a világ második legnagyobb exportőrének számító Thaiföld termelése a súlyos aszály miatt közel ötödével csökkenhet a következő betakarítás során.
A legfontosabb ázsiai termelő országokban, mint India, Thaiföld, Kína és Pakisztán már az előző szezon is a várakozásoknál gyengébben alakult, erre rátett egy lapáttal, hogy az európai cukorrépatermés is gyengélkedik a csökkenő vetésterület és a súlyos nyári aszály következtében. (A Nemzetközi Cukorszervezet szerint a világ cukortermelésének mintegy 80%-a cukornádból származik, míg 20%-a cukorrépából.)
A magas olajárnak szintén felhajtó hatása van a cukorpiacon, ahogy a cukornádkészleteket az etanolgyártás felé csoportosítják át a piaci szereplők. A bioüzemanyag növelésére irányuló törekvések pedig hosszabb távon felfelé támogathatja a cukor árfolyamát.
Címlapkép: Getty Images