Éhbérért robotolnak a magyar melósok: majd' egymillió forinttal kevesebb a fizetés ezen a vidéken

Pénzcentrum 2023. november 13. 08:30

Tízszeres a bérkülönbség az ország legjobban és legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ágai között: mígTolnában a legjobban kereső dolgozók több mint nettó 1 millió forintot visznek haza átlagosan, addig Nógrád legrosszabbul keresőinek átlagbére alig haladja meg a 100 ezer forintot. A KSH adatbázisából kiderül, melyek az egyes megyék legjobban és legrosszabbul fizető nemzetgazdasági ágai. Ugyanakkor még a top keresők között is jelentős, 30 százalékos a bérolló, a legkevesebbet hazavivők körében pedig még ennél is rosszabb a helyzet, járt utána a Pénzcentrum.

Átlagosan a budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiek a legkevesebbet (az országos átlag több mint 1,2‑szeresét, illetve héttizedét). Magyarország legjobban és legrosszabbul fizető megyéi között több mint 1,7-szeres volt a bérkülönbség, írja a Pénzcentrum.

A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakéval együtt számítva – országosan egyaránt 13,6%‑kal múlták felül az egy évvel korábbit. A megyei bontású, átlagos nettó béremelkedési adatokat is megvizgálva kiderült, hogy a KSH által közölt országos átlag felett összesen 11 vármegyében emelkedtek a fizetések. A legnagyobb mértékben Győr-Moson-Sopron vármegyében (21,5 százalék), míg a legszerényebben Nógrád vármegyében (10,7 százalék).

A statisztikai hivatal adatai szerint az első félévben az ország legjobban fizetett dolgozói Tolna megyében voltak, a "villamosenergia, gáz-, és gőzellátás, légkondicionálás" nemzetgazdasági ágban egészen pontosan 1 016 408 forint volt a havi nettó átlagfizetés - ebben nyilván nagy szerepe van a paksi atomerőműnek, és annak bővítésének, amely nagyon sok mérnököt, atomenergetikai szakembert hozott a térségbe.

Szabolcs és Nógrád legjobban keresői nagyjából annyit visznek haza havonta, mint amennyit egy átlagos budapesti - a fővárosban a nettó átlagkereset 453 379 forint volt az első félévben.

A teljes cikk az összes adattal, további részletekkel és grafikonokkal a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images