Egy friss felmérés szerint a környező országokban már több mint húsz százalékponttal alacsonyabbak az élelmiszerárak, mint Magyarországon.
Az RTL Híradó a jegybank kutatása alapján arról számolt be, hogy tavaly év végén majdnem tíz százalékkal többe kerültek a tejtermékek, a zsír és az olaj Magyarországon, mint az uniós átlag. A kenyérfélék és a zöldség-gyümölcs is drágább, ugyanakkor a húsfélék olcsóbbak – derült ki a Magyar Nemzeti Bank friss kutatásából.
Összesen öt tagállamban alacsonyabbak az élelmiszerárak, mint nálunk – tette hozzá a kutatást szemléző RTL. A kutatásból az is kiderült, hogy 2021 júniusa és 2023 decembere között 56,3 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, elsősorban az alacsony termelékenység és a magas energiaintenzitás miatt. A jegybank szerint ezek a mutatók nem változtak az elmúlt évben.
A magyar élelmiszerárak lényegében elérték a holland vagy a spanyol szintet, és a franciához és a némethez képest is csak 9-10 százalékponttal alacsonyabbak. A friss kutatás rámutatott, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ár-összehasonlító oldala csökkentette, míg az árstopok növelték az infláció mértékét.
Címlapkép: Getty Images