Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium.
A fejlesztés finanszírozására csaknem 730 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntése értelmében PIACI KFI pályázat során a konzorcium.
A projekt célja kecsketejből előállított tejpor felhasználásával egy új, kilenc elemből álló hipoallergén húskészítmény termékcsalád kifejlesztése volt. A készítmények nem csak a parlagfű allergiától szenvedő fogyasztók számára segítik csökkenteni a tüneteket az allergiás időszakokban, rendszeres fogyasztásuk minden fogyasztó számára biztosítja az allergiás tünetek elleni immunitás kialakulásának erősödését.
A projekt során parlagfűvel illetve parlagfűmentes takarmánnyal etetett kecskék tejéből előállított tejporokkal kapcsolatos mikrobiológiai, élettani, biokémiai és élelmiszeripari analitikai vizsgálatok eredménye alapján meghatározták az új húskészítmény termékcsalád receptúráját valamint az új termékek gyártástechnológiáját.
A kutatók új, élelmiszeripari termékeknél alkalmazható mikrobiológiai és toxikológiai mérési eljáráson keresztül ellenőrizték a készítmények összetevőit, valamint validálták az elkészült húskészítmények allergiaellenes, illetve antitoxikus hatását.
Címlapkép: Getty Images