Észbe kaptak a hazai munkáltatók: ez lehet a siker kulcsa a hazai munkaerőpiacon?

HelloVidék 2024. június 13. 16:02

Egy friss felmérés szerint 2024 harmadik negyedévében a hazai munkáltatók 37 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét. Ez az arány 6 százalékponttal magasabb a három hónappal korábbi értéknél.

Átlag feletti mértékű munkaerőfelvétel ebben az időszakban az alfödi régiókban és a Budapesten működő cégeknél várható – derül ki a Manpower Magyarország ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből

A friss adataink szerint a hazai vállalkozások bíznak abban, hogy a gazdaság, amely a recesszióból a közelmúltban lábalt ki, továbbra is növekedés irányába mozdul majd

- mondta Fehér Tamás, a Manpower magyarországi, horvátországi és szlovéniai ügyvezető igazgatója.

Közép-Magyarországon (+11%) némileg az átlag alatti mértékben várható létszámbővülés, a teljes Nyugati országrészben (+5-6%) pedig csak kismértékű növekedésre lehet számítani. Ebben az időszakban Észak-Magyarország (-11%) régiója számít negatív kivételnek, ahol jóval többen jeleznek előre elbocsátást, mint munkaerőfelvételt.

Az egyes szektorokat vizsgálva szintén számottevő eltérések tapasztalhatók. A legnagyobb felfutást a fogyasztói javak és szolgáltatások (NFM: +36%), az egészségügy és élettudományok (+26%), az energia és közmű (+22%), illetve a logisztika és autóipar (+22%) ágazatokban várják. Az alapanyag- és feldolgozóiparban (+13%) átlag körüli mértékben bővíthetik az állományt, a többi szektorban ennél jóval szerényebbek a kilátások.

Címlapkép: Getty Images