Hazánk legnagyobb vízigényű akkugyára épülhet: brutális, mennyi vizet engednének a Dunába

24.hu   
  Megosztom
Hazánk legnagyobb vízigényű akkugyára épülhet: brutális, mennyi vizet engednének a Dunába

Az LG Toray Hungary Battery Separator Kft. bővítené nyergesújfalui akkumulátoripari gyárát - írja a 24.hu.

Ahogy a lap írja, Tordai Bence, a Párbeszéd–Zöldek frakcióvezetője Facebook-oldalán közölte, hogy

Június 27-én került fel a Komárom megyei kormányhivatal honlapjára az LG bővülő nyergesújfalui akkugyárának vízellátásáról és szennyvízkezeléséről szóló előzetes vizsgálati eljárás közleménye. Az eljárás célja annak eldöntése, hogy van-e szükség egységes környezethasználati engedélyre a jelentős környezeti hatás miatt, illetve Natura 2000 hatásbecslésre az érintett Natura 2000 terület miatt (az utóbbi években megszokott kormányhivatali eljárásrendben minden hasonló esetben: nincs).

A posztban kiemeli, hogy a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal júniusban előzetes vizsgálati eljárást indított, amelynek célja annak eldöntése, hogy van-e szükség egységes környezethasználati engedélyre az üzembővítés jelentős környezeti hatása miatt.

Kiemelte azt is, hogy a közlemény és a tervdokumentáció szerint a gyár napi 13500 köbméter vízkivételt igényelne a tevékenysége bővítéséhez, és napi 9000 köbméter tisztított szennyvizet engedne a Duna sodorvonalába, a megvalósítás érintené a Duna Natura 2000 besorolású árterét is. A kivett és a visszaengedett vízmennyiség különbsége, napi 4500 köbméter a technológiából adódóan elpárolog – hogy oldószerekkel, vagy oldószerek nélkül, az a környezetvédelmi előírások (gyárkapun belül nehezen ellenőrizhető) betartásától függ…

A vízmennyiség nagyságrendjét egyetlen adat is pontosan érzékelteti: a gödi Samsung SDI akkugyár (Magyarország második legnagyobb ipari üzeme) a környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásban közölt adatok szerint napi 7500 köbméter vizet igényel, vagyis alig több mint a felét, mint amennyiről a nyergesújfalui eljárás szól

- tette hozzá Tordai Bence.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

akkugyár

nyergesújfalu

akkumulátorgyár

vízhasználás

duna